Čtyřletý termín může se jevit z pohledu obyvatel země, kde rekonstrukce nejdůležitější silnice D1 potrvá minimálně devět let do roku 2021 (ale kdo tomu opravdu věří?), naprosto absurdní. Jenže není. Vždyť v současnosti nejvyšší obytná budova světa, nedaleko stojící Budrž Chalífa (828 metrů), vyrostla ve Spojených arabských emirátech za pouhých šest let.

Dominantou oblasti (staveniště zabere čtverec o rozloze přibližně 1000 x 1000 metrů) se stane víc než půl kilometru vysoká stavba mající připomínat dvojici prvních (a na několika místech propojených) lístků vyklíčené rostliny. V jejím nejbližším okolí je nádvoří vytvořené podle otisku prstu dubajského panovníka, šejka Muhammada bin Rašíd Al Maktúma.

Tento prostor obklopí nižší, jen několikapatrové budovy připomínající svými střechami písečné duny, za nimiž pak v další fázi projektu vyroste dvacítka (podle vizualizace až 250 metrů vysokých) výškových staveb.

Jak se praví v propagačním videu: „Budoucnost je mnohem velkolepější, než si myslíte.“ Mimochodem, projekt má na starosti společnost Dubai Holding, která mimo jiné vytvořila nedaleký pětihvězdičkový – neoficiálně sedmihvězdičkový – hotel Burdž al-Arab, kterému se pro jeho podobu přezdívá plachetnice.

Tvůrci projektu předpokládají, že nový domov zde najdou tisíce rodin a unikátní stavba pak do Dubaje přiláká další stovky tisíc turistů z celého světa.

Šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm

★ Premiér a viceprezident Spojených arabských emirátů (SAE) a emír Dubaje se narodil 22. července 1949.

★ Podle oficiálních pramenů má se čtyřmi manželkami 21 dětí – 8 synů a 13 dcer.

★ Stojí za proměnou Dubaje v supermoderní město. Dohlížel mimo jiné na vytvoření Palm Island nebo stavbu luxusního hotelu Burdž al-
Arab. Prosadil i konstrukci nejvyšší budovy světa, Burdž Chalífa, v developerské společnosti Dubai Holding vlastní 99,67 %.

★ Miluje jezdectví, vlastní stáje ve Velké Británii i Austrálii, organizuje Dubai World Cup, nejlukrativnější sérii koňských dostihů na světě.

Fotogalerie
21 fotografií