Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krvavá Venezuela: Tanky, dva mrtví u zavřených hranic s Brazílií a dezerce vojáků

Aktualizováno -
23. února 2019
14:45
Autor: ČTK, for - 
23. února 2019
08:29

Venezuelští vojáci v pátek při střetu v oblasti přiléhající k brazilským hranicím zabili dva domorodé obyvatele a dalších nejméně 15 lidí zranili, z toho několik vážně. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury s odvoláním na opozici a nevládní organizace. Venezuelská vláda vedle toho nařídila částečně uzavřít hranice s Kolumbií, a to v místech, kudy plánuje v sobotu venezuelská opozice dostat do země humanitární pomoc.

Ke krvavému střetu došlo v době sílícího napětí ve Venezuele kvůli mocenskému konfliktu mezi vládou prezidenta Nicoláse Madura a opozicí vedenou Juanem Guaidóem, kterého už řada zemí v čele s USA uznala jako úřadující hlavu státu. Incident se podle agentury AFP odehrál ve městě Gran Sabana, které se nachází na východě země poblíž hranic Brazílie a Guyany.

Zastřelení indiáni

Starosta města Gran Sabana Emilio González podle agentury AP uvedl, že při incidentu byla zastřelena Zoraida Rodriguezová patřící k indiánské komunitě etnika Pemónů. Druhým mrtvým je další indián Rolando García. Členové komunity se podle starosty střetli s Národní gardou a armádou, která přesouvala k brazilským hranicím tanky.

Domorodí indiáni se podle agentury EFE snaží bránit tomu, aby byla Venezuela zcela odříznutá od sousedních zemí a aby se do země nemohla pomoc dostat. Podle lidskoprávní advokátky Tamary Sujuové zajali tři vojáky a čekají, zda s nimi bude armáda vyjednávat.

Opoziční list El Nacional s odvoláním na zdroje z místa hovoří až o 22 zraněných. Nejméně čtyři zranění jsou podle deníku ve vážném stavu.

Maduro ve čtvrtek oznámil uzavření hranice s Brazílií a zvažoval i uzavření hranic s Kolumbií. Chce tak zabránit opozici, aby do země dostala humanitární pomoc, kterou Maduro označuje za snahu USA. K omezení na hranicích s Kolumbií pak skutečně došlo.

Vláda, která pomoc označuje za začátek intervence USA, zdůvodnila uzavření tří přechodů s Kolumbií hrozbou ze strany Kolumbie pro „mír a svrchovanost Venezuely“. „Bolívarská vláda (Venezuely) informuje národ, že kvůli vážným a ilegálním pokusům kolumbijské vlády ohrozit mír a svrchovanost Venezuely přijala opatření dočasně úplně uzavřít mosty Simóna Bolívara, Santander a Unión,“ uvedla na twitteru venezuelská viceprezidentka Delcy Rodríguezová s odkazem na oblast u kolumbijského města Cúcuta.

Právě do tohoto místa svolala na dnešek opozice masový pochod, aby přiměla vojáky, kteří hlídají hranice, nechat humanitární konvoj vjet do země. Opozice se snaží dostat armádu na svou stranu, což je klíčové pro pád autoritářského režimu prezidenta Nicoláse Madura.

Guaidó: Odsuzují k smrti 300 tisíc Venezuelanů

„Odsuzují k smrti na 300 000 Venezuelanů, když jim nedovolí rychle dostat pomoc,“ uvedl v pátek v Kolumbii lídr opozice Juan Guaidó, jehož od ledna uznala padesátka zemí světa hlavou Venezuely. Dodal, že tento týden zemřelo sedm lidí, protože nedostali dialýzu.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, za kterou je podle politických analytiků z velké části zodpovědná Madurova vláda a její socialistická hospodářská politika. Guaidó, který má od ledna soudní zákaz vycestovat ze země, se v pátek účastnil na kolumbijské straně hranice koncertu, který tam zorganizovala opozice za vstup humanitární pomoci do země.

„Jak jsem se dostal do Kolumbie, když zavřeli letecký prostor, uzavřeli přístavy i silnice a stříleli na karavanu poslanců, která jela k hranicím? Jsem tady proto, že (venezuelští) vojáci se také účastní tohoto procesu,“ uvedl podle deníku El Nacional na tiskové konferenci v pátek v Kolumbii Guaidó.

Po boku prezidentů Kolumbie, Chile a Paraguaye také zopakoval, že pro distribuci humanitární pomoci se už zapsal milion dobrovolníků. Venezuelský parlament v lednu odmítl uznat Madurův další prezidentský mandát, protože vzešel z nesvobodných voleb, a šéf parlamentu Guaidó složil přísahu jako dočasný prezident, jehož posléze uznalo za hlavu země na 50 zemí, včetně USA. Madura ale jako prezidenta stále uznává mimo jiné Rusko, Turecko nebo Čína.

Venezuelané se shromažďují na kolumbijských hranicích 

Na kolumbijsko-venezuelské hranici se dnes časně ráno místního času začaly shromažďovat skupiny lidí, které svolala venezuelská opozice k masovým demonstracím. Podle televize TV Venezuela už tři venezuelští vojáci přeběhli do Kolumbie.

Televize zveřejnila na twitteru video, jak dva obrněné vozy se třemi členy venezuelské pohraniční stráže prorazily bariéru na hranici v obci Ureňa a přejely do kolumbijského města Cúcuta. Bariéru tam postavil režim venezuelského autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, aby zabránil vstupu humanitární pomoci, kterou považuje za americkou intervenci.

Agentura Reuters uvedla, že venezuelští vojáci na hranici s Kolumbií použili slzný plyn, aby zabránili skupině lidí přejít do Kolumbie. Asi 200 lidí chtělo přejít hranici, kterou dnes v této oblasti venezuelská vláda uzavřela. Na sociálních sítích také koluje video, na němž skupinka obyvatel odstraňuje hraniční zábrany v obci Ureňa.

Humanitární pomoc pro Venezuelany je soustředěna právě v Cúcutě, ale také u hranic s Brazílií. I tamní hranici venezuelská vláda uzavřela. Dnes ráno se i tam začali shromažďovat lidé. Na jednom videu na sociálních sítích je vidět starosta jedné z obcí na hranici s Brazílií, jak přesvědčuje se skupinou obyvatel venezuelské vojáky, aby hranici otevřeli.

 

Deng ( 24. února 2019 03:33 )

https://m.youtube.com/watch?v=kzVQK5oCODQ&fbclid=IwAR2e1nmbL0Q_-3NPlBQWobrws7Ywo63rzi7T2knYS0a2t 8_Yw8DJHtLuAe0

pfoto1 ( 23. února 2019 16:27 )

Tak, v titulku napíšeme, že vojáci dezertují a v článku nenápadně zmíníme, že se jedná o zajatce...

Agent_007 ( 23. února 2019 14:59 )

Běž tam ty,aspoň si na ně zvykneš,mě mnoho let vyhovuje Švýcarsko.

karel vázler ( 23. února 2019 14:57 )

Dalsi americke vydirani a import demokracie a la USA. Maduro se n eda.

Nezadat ( 23. února 2019 14:56 )

Neví náhodou někdo číslo účtu na podporu demokracie ve Venezuely na podporu proti zas raným američanům??

Zobrazit celou diskusi