První Crackdown pro Xbox 360 z roku 2007 byl obstojnou městskou akcí ze sci-fi prostředí. Pobavil především možností naprosto volného pohybu včetně běhání a skákání po střechách budov rozlehlého města. Zároveň byl k popukání jeho extrémně přehnaný a směšný český dabing. Že se takhle nepovedl, záměrem určitě nebylo. Ale byla to velká legrace. Dvojka byla vylouhovaná jednička s multiplayerem navíc a za vzpomínání nestojí.

Hraní Crackdownu 3 je lepší dávkovat 

Teď je tu trojka a upřímně to žádná sláva není. To ale neznamená, že jde o nehratelný kousek. Béčkově vypadající Crackdown 3 totiž dokáže i pobavit, ale kvůli stereotypní náplni je lepší jeho hraní dávkovat. Příběh začíná vaší smrtí. Komandér Jaxon (Crews) je se svým týmem agentů sestřelen z oblohy a jediné, co z nich zbylo, jsou kousky DNA. Ještěže jsme v budoucnosti a klonování je realitou. Zvolíte si tak jednoho z agentů, kteří mají odlišné atributy, a vzhůru do akce.

Crackdown 3 pro Xbox One.
Autor: Microsoft
Město New Providence je pod útlakem nadnárodní společnosti Terra Nova. Její členové včetně drsné šéfky tyranizují obyvatele a plní role bossů. Abyste se k nim dostali a udělali jejich krutovládě přítrž, musíte nejdříve splnit řadu repetitivních úkolů. Budete ničit těžební vrty, likvidovat stráže na nádražích a ničit propagandu Terra Novy. A tak stále dokola. Docela typické vedlejší úkoly, že? No, jenže nejsou vedlejší, ale hlavní! Náplň hry se proto stává rychle stereotypní.

Děsný jízdní model

Samotné souboje s bossy jsou pak standardní. Neohromí ani neurazí. Kromě hlavních úkolů, které tak nepůsobí, tu jsou i opravdové vedlejší mise jako jízda záchytnými body či kaskadérské kousky ve vozech, nějaké další ničení atd. Ve hře můžete jezdit hned v několika vozech, ale jízdní model je tak špatný, že budete radši běhat a skákat po svých. Jedinou zajímavou výjimkou je agenturní auto, které dokáže jezdit po stěnách. To na chvíli zabaví.

Crackdown 3 pro Xbox One.
Autor: Microsoft
Váš agent se bude postupem času díky úspěšnému plnění úkolů zlepšovat a sílit. Za zastřelení nepřátel se mu vylepší střelecké schopnosti, když někoho zkopete a zbijete, stanete se zase silnějšími. Stejně tak to funguje i v případě řízení nebo vyhazování věcí do povětří. Nejzábavnější je asi zlepšování obratnosti, kterou získáte sbíráním zelených orbů roztroušených po městě. Většina z nich je samozřejmě rozmístěna na vrcholcích budov.

Vylepšování agenta baví

Budete tak muset skákat, šplhat a pořádně hledat. Postupem hraní najdete i DNA ostatních zlikvidovaných agentů a zahrajete si i za ně. Pokud budete chtít. Akce je v pohodě, ale ostatně jako celá hra, jen na chvíli. Kvůli automatickému zaměřování nelze neminout, takže taktiku pak obstarává krytí, uskakování a neustálé zabíjení generických nepřátel, za které se vám bude dobíjet štít, takže akce neutichá. Crackdown 3 má celkem slušný zbrojní arzenál.

Crackdown 3 pro Xbox One.
Autor: Microsoft
Jsou tu klasiky jako pistole, revolver nebo raketomet, ale zároveň vcelku originální kousky jako mrazící brokovnice, toxický paprsek nebo odpalovač černých děr. Kampaň, kterou lze hrát i kooperativně, zabere zhruba 10 hodin k dohrání, což je vzhledem k žánru docela málo. Samozřejmě nechybí kompetitivní multiplayer, který Microsoft v minulosti hodně vyzdvihoval kvůli slibované masivní destrukci propracované do maximálních detailů.

Osekaný multiplayer

Ta kampaň dokonce úplně minula a dočkáte se jí jen v separátně stahovatelném multiplayerovém obsahu nazvaném Wrecking Zone. Ten ale obsahuje zatím jenom dva režimy Agent Hunter a Territories. První je variací na Kill Confirmed, takže nestačí soupeře jenom zastřelit, ale je potřeba po něm sebrat jeho odznak. V Territories se hraje o obsazování teritorií. Jakmile jeden ze dvou týmů vyčerpá všechna vzkříšení, posunuje se boj dále. Hraje se 5 vs. 5, což opravdu není kdovíjaké číslo.

Crackdown 3 pro Xbox One.
Autor: Microsoft
Alespoň, že tolik vychvalovaná destrukce vypadá fakt hodně dobře. Zároveň skutečně ovlivňuje hru, protože si můžete vytvořit kryt ze zničené stavby, nebo protivníkovi například zničit most a smát se jeho neúspěšnému pokusu o útok na vaši osobu. Z technického hlediska je na tom Crackdown 3 dobře. Určitě jsem hrál na Xboxu One X mnoho hezčích her, ale zde si cením velmi ostrých textur a plynulého i stabilního frameratu. Hudba je fajn, ale celkově je jí ve hře málo, a dokonce chybí radiostanice při jízdě v autech.

Pro Xbox One i PC

Crackdown 3 to nebude mít lehké. Není to sice vyloženě průšvih, ale konkurence je veliká. Pokud však máte rádi sci-fi a třeskutý humor, může vás tato hra zaujmout. Co si budeme namlouvat, s Crewsem je p*del, i když by si zasloužil ve hře mnohem větší prostor. Crackdown 3 je součástí Xbox Play Anywhere, takže si jednu kopii hry můžete zahrát na Xboxu One i PC. Pokud si platíte službu Xbox Game Pass, v její nabídce hru naleznete také.

Fotogalerie
8 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 65 %

Plusy:
V malých dávkách fajn akce v otevřeném světě
Vylepšování agenta
Slušný zbrojní arzenál
Legrační Terry Crews
Technicky na úrovni
Masivní destrukce v multiplayeru

Minusy:
Mnohdy působí nedodělaně
Kampaň není nejdelší
Repetitivní mise nudí
Otřesný jízdní model
Omezený multiplayer

Infobox
Datum vydání: 15. únor 2019
Platformy: Xbox One (testováno na Xbox One X), PC
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Sumo Digital
Vydavatel: Xbox Game Studios
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry