Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Začátek týdne a hned stres? Odbornice radí, jak ho smést ze stolu!

/
  • Jana Green radí, jak zvládat stres.
    25. února 2019 ● 05:00

    Je tady začátek týdne a na vás se v práci valí stále nové a nové úkoly a vy přitom nestíháte zvládat ani ty staré? Nenechte se převálcovat pracovním stresem! Řešením je správná organizace času. Jak na to radí osobní a pracovní koučka Jana Green.

    Organizace času je podle odborníků jedna z nejdůležitějších dovedností, které se člověk může naučit. „Takzvaný time management dokáže významně snížit naši úroveň stresu, zbavit se úzkosti a s ní spojené deprese, zvýšit osobní efektivitu a produktivitu,“ říká koučka Jana Green.

  • 1.

    Dělejte všechno hned

    Odkládání úkolů, tedy tzv. prokrastinace, nic nevyřeší. „Úspěšní lidé se naučili všechno udělat okamžitě. Vědí dobře, proč to dělají. Mají neustále čistou hlavu, žádný stres, žádné probouzení se v noci hrůzou s myšlenkami na to, co zapomněli a co ještě neudělali,“ říká koučka.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Nenechte se vyrušovat

    Ruší vás od pracovních úkolů kolegové, zbytečné telefonáty, porady či brouzdání na sociáních sítích? Nenechte se! Přesně si vymezte čas, kdy skončíte se svými úkoly a pak se budu věnovat ostatním záležitostem.

    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Dejte si cíl a ten splňte

    Jako poslední věc si každý den napište seznam úkolů na další den a hned ráno minimálně tři nejdůležitější splňte.

    Autor: iStock

  • 4.

    Nesnažte se dělat sto věcí naráz

    Nevíte, kde vám hlava stojí, protože máte naráz rozdělanou řadu věcí a přeskakujete z jedné na druhou? Stop! Vyberte si ten nejdůležitější úkol a nenechte se nijak vyrušit, dokud jej nedokončíte.

    Autor: istock.com

  • 5.

    Odhalte důležitost

    Když si sestavujete seznam činnosti a úkolů na další den, rovnou jim udělte prioritu. První tři, které mají největší moc vám pozitivně změnit život, jsou přesně ty, které musíte udělat jako první.

    Autor: iStock

  • 6.

    Neusilujte o dokonalost

    Co je perfektní pro vás, nebude perfektní pro někoho jiného. „Odveďte skvělou práci, ale zapomeňte na dokonalost. Vězte, že jste v tom, co děláte, dobří a zbavte se pocitu, že to musíte všem znovu dokázat. Strašně se vám uleví,“ radí koučka.

    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Naučte se říkat NE

    I vstřícnost má své hranice. Nikdo z nás nemá neomezený čas a energii a nemůže vyhovět každému. Naučte se vycházet vstříc pouze tehdy, když vám to momentálně vyhovuje. Pokud tomu tak není, omluvte se nebo určete termín, kdy by se vám to hodilo.

    Autor: istock.com

  • 8.

    Nezapomínejte na přestávky

    Mozek ke správnému fungování potřebuje pravidelné přestávky. Každou půlhodinu se protáhněte, napijte a po 5 minutách se můžete vrátit ke svému úkolu plni energie.

    Autor: iStock

  • 9.

    Stres pomalu zabíjí

    Zaměstnání, ve kterém je člověk vystaven stresu, může být nebezpečné. „Když se několikrát za den stresem zvýší tepová i dechová frekvence, zvětšuje se riziko, že se dostaví vážné problémy. Nepříjemný pocit na hrudníku nebo v oblasti žaludku může narušit i náš spánek, čímž se poruší biorytmus celého organizmu. Do práce jdeme další den neodpočatí a začneme se pohybovat v bludném kruhu,“ podotýká k tomu MUDr. Daniela Pavlíková z pražské EUC kliniky.

    Autor: istock.com

Dnešní horoskopy