Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Deportace lidí zažehly spor. Kvůli migraci šije premiérka Nového Zélandu do Australanů

Autor: Darina Jíchová - 
22. února 2019
16:40

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vystoupila proti přísné migrační politice Austrálie. Vadí jí hlavně deportace lidí, kteří do země přišli jako děti. Obrátila se na svůj australský protějšek, premiéra Scotta Morrisona, a varovala ho, že by jejich postoj k migrantům mohl narušit vztah mezi Novým Zélandem a Austrálií, informoval deník Guardian.

Morrison se momentálně nachází v novozélandském Aucklandu, kam přijel jednat s Ardernovou a její vládou. Nový Zéland a Austrálie vždy byly blízkými spojenci, jejich názory se ale v otázce migrační politiky značně rozcházejí.

Australská vláda od roku 2014 připravila o vízum přes 4 tisíce lidí a vrátila je zpátky do jejich rodné země, bez ohledu na to, proč a před kolika lety svou domovinu opustili. Vyhoštěn byl také značný počet novozélandských Australanů. Oba politici se k tomuto tématu vyjádřili na společné tiskové konferenci.

Ardernová i Morrison záležitost označili za důležitou a citlivou problematiku a přislíbili, že ji společně vyřeší. Jen pár okamžiků po konferenci s Morrisonem promluvila Ardernová s tiskem sama. „Podle mého názoru tento problém naruší vztah mezi našemi zeměmi. Dala jsem jasně najevo, že chápeme vyhoštění nově příchozích lidí, kteří v Austrálii porušili zákon. Nikoliv však deportace lidí, kteří tam přišli jako děti a vyrostli tam,“ prohlásila Ardernová.

Odmítavý postoj Australanů

Morrison se nechal slyšet, že Austrálie má „velmi propracovaný imigrační systém a zákony o občanství“. Dodal, že jeho vláda k této otázce zaujala „velmi přísný postoj“. „Víza nejsou občanství,“ uvedl Morrison. „Víza jsou vydávána na základě toho, zda jsou lidé svolní dodržovat určité podmínky stanovené státem, ty rozhodně nezahrnují páchání zločinů,“ vysvětlil Morrison.

Australský premiér Scott Morrison proslul tvrdým postojem vůči migraci, má na stole zvláštní trofej, naráží na jeho postoj k nelegálním migrantům. "Tyhle jsem zastavil," hlásá plaketka ve tvaru asijské rybářské lodi. Australský premiér Scott Morrison proslul tvrdým postojem vůči migraci, má na stole zvláštní trofej, naráží na jeho postoj k nelegálním migrantům. "Tyhle jsem zastavil," hlásá plaketka ve tvaru asijské rybářské lodi. | reprofoto/twitter

„A ano, náš přístup je přísný. Chci ale zdůraznit, že naše politika není v žádném případu namířená proti Novému Zélandu,“ dušoval se australský premiér. V roce 2014 australská vláda přijala zákon, podle kterého mohou stornovat vízum a vyhostit jakéhokoliv cizince, který v zemi spáchal nějaký přestupek a hrozí mu trest delší než 12 měsíců, nehledě na výsledek soudu.

Díky tomuto nařízení byly ze země vyhoštěny tisíce lidí, značná část z toho byli Novozélanďané. Jenže tyto lidi k Novému Zélandu často nepojí nic jiného než občanství, nemají v zemi žádnou rodinu, mnohdy tam ani nikdy nebyli.

Hladovka a prosba o pomoc

Minulý měsíc desítky lidí s novozélandským občanstvím zadržených v australských detenčních centrech zahájily protestní hladovku. Uvěznění požádali o pomoc právě Ardernovou, někteří z nich strávili v centrech „jen“ měsíce, jiní roky.

Minulý týden vyšlo najevo, že byl deportován také australský domorodec, který se narodil na Novém Zélandu, jinak ale k zemi neměl žádné vazby. Australská vláda se nyní snaží prosadit ještě přísnější nařízení. Usiluje o pravomoc vyhostit i nezletilé a tzv. neobčany.

Labouristé uvedli, že proti novele budou protestovat. Nové opatření by totiž umožnilo například deportaci dítěte, které bylo přistižené při krádeži v obchodě. Ardernová doplnila, že deportováni by měli být jen lidé, kteří mají „skutečný“ vztah se svou domovinou.

Nový Zéland je otevřen migrantům

Mluvčí novozélandské premiérky rovněž popřel informace z australských médií, která tvrdí, že Nový Zéland není ochotný přijmout ani jednoho žadatele o azyl z uprchlických táborů na ostrovech Nauru a Manus. Mluvčí dodal, že země je připravená akceptovat 150 migrantů.

iFender ( 15. března 2019 07:31 )

Australie se stara o sve obcany a jejich migracni system je skvely a mel by byt vzorem pro EU.Ta novozelandska Mega-husa si dovoli napadat Australii pritom bez nich si ani "neuprdnou".Ta Mega-husa nevi,ze si tim zadelavaji na obrovske problemy.

vvogh.t ( 15. března 2019 07:00 )

řek bych že auetralani netouží po tom čumět na zahadrovaný pimprlice

Amelia Roberts ( 22. února 2019 18:23 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

PPP150W ( 22. února 2019 17:36 )

Rád bych podotknul, že australské imigrační zákony jsou dohnány ad absurdum, které chtějí ještě zdokonalit. Deportovat podezřelé bez ohledu na výsledek soudu je velmi mocný nástroj, jak se v podstatě zbavit kohokoli.

boroboro ( 22. února 2019 17:09 )

No teeedy.....jsou ochotni přijmout celých 150 migrantů a sekýrují Austrálii, která se snaží zbavit tisíců těch, kteří páchají zločiny.

Zobrazit celou diskusi