Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jste spolu dlouho? Těchto věcí se už nemusíte bát!

  • 24. února 2019 | 06:00

    Na začátku vztahu existuje spousta věcí, které nás mohou vyděsit. Máme obavy z toho, že nebudeme dost dobří, hezcí, úspěšní, a tak trochu se snažíme vypadat lepší, než jsme. Podle psychologa Daniela O´Learyho však po deseti letech soužití partneři zjišťují, jaké výhody z dlouhodobého vztahu mohou plynout. Co tihle lidé konečně pochopili?

    Když spolu dva lidé žijí dlouho, obvykle moc dobře vědí, jaké plány, hodnoty či preference ten druhý má a vyznává. Co dalšího pochopíte teprve tehdy, když spolu žijete opravdu dlouho?

     

  • Nebojíte se, že má partner jiné plány nebo zájmy

    Autor: iStock

    Jednou z hlavních výhod dlouhodobého vztahu je stabilita. Znáte zvyky toho druhého, jeho touhy i cíle. Skutečná láska z vás obou dělá jakýsi mechanismus, jste spoluhráči a jste vždy připraveni podporovat jeden druhého. Na začátku vztahu vás může překvapit, že se partner zajímá o pandy nebo chce pěšky obejít celou republiku, ale jak čas utíká, pochopíte, že je fajn toho druhého v jeho snech podpořit.

  • Nebojíte se diskutovat o různých tématech

    Autor: iStock

    Komunikace je klíčem k porozumění, a to na začátku vztahu i po dvaceti letech soužití. „Nové“ páry se ale snaží témata, o nichž diskutují, omezit, aby nedošlo k případné hádce. Jak ale říká psycholog O´Leary, ti, kteří spolu žijí dlouho, obvykle mluví o čemkoliv, co je napadne – od kvantové fyziky až po existenci zombie. Čím důvěrnější komunikace mezi partnery je, tím silnější vztah.

  • Nebojíte se, že nevypadáte perfektně

    Autor: iStock

    Na začátku vztahu a v zamilovanosti se snažíme být tou nejdokonalejší verzí sebe sama. Chceme vypadat perfektně, cítit se skvěle, být vždycky v dobré náladě. Jakmile je ale vztah silný, už nemáme strach ukázat našemu partnerovi, že se cítíme špatně, že jsme unavení nebo že máme blbou náladu. V tomto případě jsou naše pocity a emoce silnější než naše potřeba udržet náš vzhled dokonalý. Víme, že jsme pro partnera tím nejlepším, a to bez ohledu na to, jak vypadáme.

  • Je jedno, jestli se partner líbí rodičům

    Autor: iStock

    Mladé vztahy se podle psychologa velmi těžko vypořádávají s kritikou partnera. Snaží se před rodiči či přáteli, aby ten druhý vypadal dobře, a mluví o něm co nejlépe. Když jsou spolu lidé ale dlouho, už nevěnují tolik pozornosti názorům druhých. Vaše babička nemusí mít ráda vašeho partnera – nebo vaši přítelkyni – vaši přátelé si mohou myslet, že se k sobě nehodíte... Vy se jen usmějete, protože víte, že to není jejich věc.

  • Nebojíte se, že problémy v práci zničí váš vztah

    Autor: iStock

    Kariérní výkyvy a pády jsou vždy pro člověka těžké. V dlouhodobém vztahu lidé dokážou překonat všechny potíže a překážky, sdílejí společně úspěchy i selhání a vzájemně se podporují. Někdy je to velmi komplikované, když se lidé musí vyrovnat s neustálými pracovními nároky, ale pokud je pár silný, těchto výzev se nebojí.

  • Nebojíte se nesouhlasit a argumentovat

    Autor: iStock

    Zdravý vztah není o tom, že s druhým budete jen souhlasit a na všechno kývnete. Jste různí lidé a je zcela normální nesouhlasit. V dlouhodobém vztahu můžete všechny argumenty předkládat mírumilovně, protože oba víte, že vaše názory se mohou různit, a akceptujete to. Nebojíte se partnerovi říct, že nemáte rádi Star Wars, nebo že naopak milujete Star Trek. Různé zájmy dělají váš vztah živější a různorodější.

  • Nebojíte se vypadat hloupě nebo směšně

    Autor: iStock

    Na začátku vztahu existuje poměrně malá vzdálenost mezi partnery – nikdo nechce vypadat před tím druhým hloupě nebo legračně. Dlouhodobé vztahy z lidí dělají přátele a tohle přátelství (samozřejmě i láska) ruší všechna omezení. Lidé, kteří se navzájem milují a důvěřují si, se neskrývají během ranní hygieny před partnerem, netvrdí, že nikdy v životě nepoužili řasenku nebo že nemají křivé prsty na nohou.

  • Nebojíte se, že by změny vzhledu mohly zničit vztah

    Autor: iStock

    Co si budeme povídat, na začátku vztahu věnujete dost pozornosti tomu, jak ten druhý vypadá. Když spolu ale žijete dlouho a váš vztah je silný a založený na pevných základech, pak náhlé změny, jako jsou přírůstek hmotnosti v těhotenství, ztráta vlasů, šediny či pivní bříško, nemají absolutně žádný vliv na váš vztah. Láska a silný vztah pomůžou, abyste se vyrovnali s těmito změnami v pohodě – ať už jsou to změny dočasné nebo trvalé.

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.