Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dycky Most! Na místech ze slavného seriálu se scénáristou Petrem Kolečkem

/
  • Dycky Most! Se scénáristou Petrem Koleček na místech činu
    25. února 2019 ● 19:21

    Fanoušci nejoblíbenějšího seriálu současnosti vymysleli nový typ turistiky – jezdí do Mostu na místa, kde filmový projekt vznikal. Požádali jsme scenáristu Mostu! Petra Kolečka (34), aby nám po nich udělal průvodce.

  • 1.

    Chanov

    Většinu toho, co jsem napsal o mosteckých Romech, jsem se dozvěděl od bývalého tchána Vlasty. Někdy pustil o cikánech dost silných slov, nadával na ně, ale přitom má romského kamaráda Václava a nedá na něj dopustit. Vašek se stal předobrazem romského sympaťáka Franty. Ten vztah mezi Vlastou a Frantou mi přijde pro Most příznačný – oni místní můžou o sobě navzájem říkat ledacos, třeba to zní i drsně, ale když jsou to normální lidi, realita je pak přiměje nějak spolu vycházet. A o tom hlavně je ten seriál.

    Záběry ze seriálu Most!
    Autor: Profimedia.cz, produkce Most! a archiv

  • 2.

    Severka

    Do Mostu jsem jezdil pravidelně za rodiči exmanželky. S tchánem Vlastou jsme se obvykle vypařili do Severky. Chlapi, se kterými jsem se tam seznámil, se stali volnou inspirací pro postavy seriálu. Bylo to nedlouho potom, co televize odvysílala náš Okresní přebor. A přes ten fotbal jsme se docela dobře domluvili. Vypili jsme spolu dost piv i zelených a párkrát si zahráli v kostky. A taky nám pomohlo, že hostinský ze Severky byl sparťan.

    Záběry ze seriálu Most!
    Autor: Profimedia.cz, produkce Most! a archiv

  • 3.

    Autodrom Most

    Na autodrom jsem byl jednou pozván, abych si tam zkusil zazávodit. Sice jsem žádný velký řidičský výsledek neudělal, ale zase jsem získal inspiraci pro seriál.

    Záběry ze seriálu Most!
    Autor: Profimedia.cz, produkce Most! a archiv

  • 4.

    Autoservis

    Předlohou pro Pavla, který se změní v Dášu a pak dělá v servisu, nebyl nikdo konkrétní. Ale na druhé straně, nápad na seriál o dvou bratrech, z nichž jeden se nechá přeoperovat na ženu, byl ještě starší než nápad na Most!. Bavil jsem se o tom tehdy s dramaturgy, dokonce byl ve hře název Ženodlak – o postavě, která je přes den chlap a v noci se stává ženou. Zkrátka mohl to být docela jiný projekt. Ale pak jsme to obalili tou mosteckou realitou.

    Záběry ze seriálu Most!
    Autor: Profimedia.cz, produkce Most! a archiv

  • 5.

    Klub Neprakta

    Místní tomuhle klubu říkají Nepraš. Jednou mě tam taky vzali, a jestli jsem se někde v Mostě necítil úplně bezpečně, tak to bylo na téhle diskotéce. Luďan a Eda tu v seriálu dostanou přes hubu. A mě to tam taky skoro potkalo. Do bordelu jsme ale, na rozdíl od Luďana a Edy, určitě nešli!“

    Záběry ze seriálu Most!
    Autor: Profimedia.cz, produkce Most! a archiv

  • 6.

    Vilová čtvrť

    Most nejsou jenom paneláky, v seriálu hraje významnou roli i vilová čtvrť. Je to vlastně Luďanova jediná karta pro život na začátku seriálu. Dům, který zdědil po rodičích. Vilová čtvrť v Mostě je velmi hezká.

    Ze seriálu Most!
    Autor: Česká televize/Michaela Buchtová

  • 7.

    Hotel Cascade

    V hotelu Cascade se odehrává scéna, kde Čočkin využívá hotelového internetu ke stažení filmu – a Franta mu kryje u recepce záda. Filmový štáb tento hotel ale dobře znal i jinak, jádro štábu tu bylo ubytované. Teda alespoň pokud vím – sám na natáčení nebývám. Scenárista natáčení na place obvykle spíš komplikuje.

    Hotel Cascade v Mostu
    Autor: Profimedia.cz, produkce Most! a archiv

  • 8.

    Fotbalový stadion

    „V Mostě jsem byl párkrát i na fotbale. Ale v té době se tu hrál takový divný fotbal. Nakoupili tu cizince, ale stejně to nestálo za nic a Baník Most sestoupil ze všech vyšších soutěží. Přitom stadion je tu pěkný a nese jméno po zdejším rodákovi, fenomenálním fotbalistovi Josefu Masopustovi. Je mi tu fanoušků líto.“

    Fotbal
    Autor: Profimedia.cz, produkce Most! a archiv

  • 9.

    Skládka

    Se scénami na skládce jsem vůbec nepočítal. Čočkin, který sbírá staré počítače a pak je rozprodává, to je zápletka, kterou do filmu dodal režisér Honza Prušinovský. Musím uznat, že to je dobrá postava a dobré obohacení příběhu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Trailer na seriál Most! České televize Česká televize

    Fotogalerie
    61 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

mazden: Moc hezký seriál Most natočit další díly.

(26. 02. 2019 07:01)

agfor: To je fakt. Konečně se úřady zachovali k cikánovi tak, jak se chovají k bílým a hned se o tom musí psát v novinách.

(25. 02. 2019 22:05)

vagin-analev: K článku o cikánovi kde není diskuse. Každý normální člověk pracuje a živí rodinu. Cikán chce brát dávky a ještě si vydělávat. To je fakt inteligence houpacího koně nebo cikána.

(25. 02. 2019 20:29)

Althea Lewis: Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

(25. 02. 2019 19:55)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy