Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nakažené hovězí jedli školáci i pacienti. Majitel jídelny: „Do masa nevidíte“

Autor: Michaela Kalkusová, Tomáš Belica, ČTK - 
22. února 2019
06:01

Děti ve škole nebo lidé v nemocnici. I ti snědli část ze 700kilové zásilky polského hovězího, kde veterináři objevili salmonelu! Bylo tepelně upravené, riziko nákazy je podle veterinářů malé. Včera kvůli skandálům s polským hovězím, o kterých Blesk pravidelně informuje, odstartovaly plošné kontroly tohoto masa.

Celkem 201 kilogramů z nakažené zásilky odešlo do společnosti MP Krásno ve Valašském Meziříčí. A ta ho odeslala dalším odběratelům, mezi které patřilo kroměřížské Arcibiskupské gymnázium, kde se ho snědlo 64,5 kila. V Kroměřížské nemocnici ho zkonzumovali téměř 17 kilogramů a zhruba 4,5 kilogramu se spotřebovalo ve škole v Sehradicích na Zlínsku.

Dalších 229 kilogramů putovalo ze skladu ve středních Čechách na Brněnsko. V brněnské Jídelně Kocourek se zpracovalo více než devět kilogramů. Maso odebral také Petr Bzduch z Pohořelic, který provozuje občerstvení Řeznická bašta, tady ho lidé snědli 12,4 kilogramu. Zbytek se vrátil dodavateli. „Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální,“ řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Skončí v kafilerii

Hovězí se dostalo také do skladu firmy Bikos v Olomouci. „Vše zůstalo ve skladu. Kolegové maso znehodnotili a bude zlikvidováno v kafilerii,“ řekl ředitel olomoucké pobočky SVS Aleš Zatloukal. Dále bylo dodáno do distribučního centra Makra v Kozomíně. „Vyrobili jsme z něj 108 kilogramů polotovaru,“ uvedla mluvčí Makra Romana Nýdrle. Společnost maso zachytila, dostalo se jen ke dvěma zákazníkům, které informovala telefonicky. Firma včera rozhodla, že polské hovězí přestane odebírat. Maso bylo dodáno také na Slovensko, což bylo oznámeno místním úřadů.

Majitel jídelny: Do masa nevidíte

Více než 20 let provozuje Jaroslav Kocourek (59) v centru Brna svou jídelnu. Nabízí devět jídel, denně uspokojí několik set strávníků ve městě i při rozvozu do okolí. Když se ve středu dozvěděl, že mu přivezli 170 kilogramů závadného hovězího, zachoval klid.

„Podchytilo se to včas, k lidem se nedostal ani gram infikovaného masa. Devět kilogramů nachystaných ke zpracování se zlikvidovalo, zbytek veterináři odvezli. Místo hovězí roštěné jsme připravili kuřecí plátek,“ řekl Blesku provozovatel jídelny.

Odlivu strávníků po současné aféře se neobává. „Měli jsme několik telefonátů, jak jsme na tom, situaci jsme vysvětlili. I když jde o problém dodavatele, postavili jsme se k tomu čelem, do masa prostě nevidíte,“ řekl Kocourek. V jednom má ale jasno. Kontroly dovážených potravin by se měly zpřísnit. „Už bylo těch afér opravdu hodně,“ míní brněnský podnikatel.

Testy nebo pokuty

Včera začala platit mimořádná opatření. Všichni dovozci polského hovězího masa jej musí nechat vyšetřit na přítomnost salmonely. Maso mohou nechat prověřit v akreditovaných laboratořích nejen u nás, ale také v Polsku. Od odběru vzorků do zjištění výsledku uteče maximálně 48 hodin. Že by se v mezidobí maso zkazilo, tak podle Petra Majera z SVS nehrozí. Pak může pokračovat hovězí dál ke spotřebitelům, žádné nové certifikáty ani „štemply" se na vyšetřeném mase ale neobjeví. Za porušení nařízení hrozí pokuta až do výše dvou milionů korun.

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

beruska56 ( 12. března 2019 08:30 )

Babišácké výrobky jsou *** sama o sobě

PPP150W ( 22. února 2019 11:02 )

Za chvíli budete vy sám jedna velmi pevná erekce. Máte k tomu nakročeno. Už jste natvrdlý.

naidka ( 22. února 2019 10:29 )

Ty toho tak víš.

naidka ( 22. února 2019 10:26 )

Horší je, když se na salmonelu přijde, až onemocní celá škola.

vihor ( 22. února 2019 09:42 )

Tak ono všechno je to hlavně o ceně. Lidé chtějí levné jídlo. Dřív mohly restaurace přiznávat jen část tržby, což byl určitý ekonomický samoregulační mechanizmus umožňující pružnou cenotvorbu podle poptávky při zachování kvality. Jenže zavedením EET chce Babiš všechno shrábnout pro sebe, ale lidé nemohou či nechtějí platit za jídlo víc. Tak musí restaurace logicky nakupovat levnější suroviny pochybného původu. Stát by se neměl do všeho plést, protože státní zásahy věci mnohdy zhoršují. Takže za nekvalitní jídlo by měli lidé poděkovat Babišovi. Ostatně ta jeho "bývalá" firma Agrofert také produkuje pěkné blivajzy, třeba Vodňanské kuře. A Vietnamci si to řeší vlastní produkcí masa, protože by ta svá levná občerstvení se všemi státními náklady vůbec nebyli schopni provozovat. Protože když se podíváte, jakými novými auty zpravidla majitelé těch vietnamských občerstvení a restaurací jezdí, každému je jasné, že normálně na to vydělat nemohou.

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud