Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rasismus u fotky prvňáčků z Teplic: Policie obvinila dalšího muže za nenávistné komentáře

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: CTK - 
21. února 2019
17:54

Za nenávistné komentáře, které se na podzim 2017 objevily na sociálních sítích pod fotografií prvňáků z teplické základní školy, policisté v úterý 19. února obvinili zhruba čtyřicetiletého muže z Moravy. Vyplývá to z informací na webu policie Ústeckého kraje a vyjádření teplického policejního mluvčího Daniela Vítka pro ČTK. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti, muž je třetím obviněným v této kauze.

Podle Vítka muž za nevhodný komentář k příspěvku pod fotkou teplických prvňáčků čelí obvinění z podněcování k nenávisti vůči skupině obyvatel nebo k omezování jejich práv a svobod a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Je stíhán na svobodě. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až tři roky vězení.

Mluvčí doplnil, že policie nemohla muže dříve vyslechnout, protože byl v zahraničí. Nyní se ale po výzvě dostavil na policii a kromě případu komentářů k fotce teplických školáků vypovídal i k dalším příspěvkům, které dřív zveřejnil na svém profilu na sociální síti.

Fotografie dětí zveřejnil v roce 2017 místní Deník v tištěném vydání i na webu jako součást seriálu snímků prvňáků z různých škol. Poté se fotka objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky či navrhovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, posílat děti do plynu. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.

Policie krátce poté kvůli zmíněným komentářům obvinila z rasově motivovaného přečinu muže z Frýdecko-Místecka a 26letou ženu z Tachova. Stíhání muže státní zástupce následně ale podmíněně zastavil. Pokud se obviněný během stanovené zkušební doby nedopustí trestného činu ani přestupku, stíhání skončí. V opačném případě ho budou kriminalisté dále vyšetřovat. Ženě tachovský okresní soud loni v září nepravomocně udělil osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutu 20.000 Kč.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání