Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ve Vatikánu začali řešit zneužívání dětí: Na obřím summitu promluví před papežem i oběti

Autor: ČTK, nkov - 
21. února 2019
13:34

Papež František ve čtvrtek ve Vatikánu zahájil bezpříkladný summit představitelů katolické církve o ochraně mladistvých a nezletilých v církvi. Zdůraznil, že římskokatolická církev cítí odpovědnost a že katolíci očekávají konkrétní opatření. Schůzka se koná za velkého zájmu na pozadí skandálů se sexuálním zneužíváním mladistvých kněžími. Vede ji papež František a potrvá do neděle. České katolíky zastupuje předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka.

Římskokatolická církev by měla „slyšet pláč maličkých, hledajících spravedlnost“, řekl papež v úvodním prohlášení. Zdůraznil, že katolíci a oběti neočekávají jednoduché a předvídatelné odsudky, ale „konkrétní a účinná opatření“. Zlo sexuálního zneužívání dětí kněžími musí být podle něj proměněno v porozumění a očištění.

František před zhruba 190 účastníky summitu prohlásil, že církev musí "vyléčit vážné rány, které způsobil pedofilní skandál mladistvým a věřícím“. Papež podle agentury AP chce biskupy přesvědčit o tom, že téma zneužívání je globální problém, který vyžaduje globální odpověď.

Čtyřdenní schůzka začala modlitbami a na programu má dále projevy či semináře o ochraně dětí, o prevenci před zneužíváním a o zastavení snah tutlat provinění.

AP píše, že i více než 30 let po propuknutí prvních skandálů v Irsku a Austrálii a 20 let poté, co zasáhly i Spojené státy, biskupové a další vysocí představitelé římskokatolické církve v mnoha částech Evropy, Latinské Ameriky, Afriky a Asie stále popírají sexuální zneužívání ze strany duchovenstva nebo problém bagatelizují.

Podle české sekce Vatikánského rozhlasu bude každý den summitu končit společnou modlitbou, při níž dostanou hlas představitelé obětí. Na závěr setkání papež přednese závěrečnou promluvu.

Někteří promluví o svých zkušenostech

Dnešek je věnován otázce odpovědnosti biskupů. Se svými příspěvky mají vystoupit například kardinál Luis Antonio Tagle z Filipín, arcibiskup Charles Scicluna z Malty a kardinál Salazar Gómez z Kolumbie.

K jednáním se sešly téměř dvě stovky čelných katolických představitelů z desítek zemí, představení mužských i ženských řádů či experti. Mezi účastníky budou i lidé, kteří zveřejnili své, většinou mnoho let staré, traumatizující zkušenosti a hodlají přesvědčit Vatikán, aby mimo jiné zajistil potrestání viníků i duchovních, kteří jejich počínání kryli. Organizace zastupující oběti požadují mimo jiné i to, aby byla jasná definice nepřípustných sexuálních činů zakotvena přímo v církevním právu.

Papež František ve čtvrtek ve Vatikánu zahájil summit představitelů katolické církve o ochraně mladistvých a nezletilých v církvi (21.2.2019) Papež František ve čtvrtek ve Vatikánu zahájil summit představitelů katolické církve o ochraně mladistvých a nezletilých v církvi (21.2.2019) | ČTK

Vatikán dal minulý víkend najevo, že nehodlá tolerovat sexuální obtěžování ani mezi nejvyššími kleriky. František propustil ze stavu duchovních bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, který byl obviněn ze zneužití nezletilých, jehož se údajně dopustil před více než půlstoletím.

Papež sice již delší dobu vyhlašuje, že církev čítající přes 1,3 miliardy věřících se musí od nepřípustných činů minulosti očistit, podle kritiků však nemá v této snaze jednoznačnou podporu zvláště konzervativně laděných duchovních.

Video  "Je můj otec v nebi?" ptá se malý chlapec papeže  - Youtube
Video se připravuje ...

cocumysvole ( 21. února 2019 15:43 )

Hned po vysvěcení vykastrovat. Jak je to prosté.

Zobrazit celou diskusi