Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Piják ohrožuje psy a kočky, může je i zabít: Mají se ho bát i lidé?

Autor: ula - 
6. března 2019
05:20

Psy a kočky v Česku ohrožuje typ klíštěte s názvem piják lužní. Ten přenáší infekční onemocnění - babesiosu, které dosud postihovalo jen volně žijící zvířata, případně si pes nákazu přivezl z dovolené s majiteli. S rozšířením pijáka už ale vloni zachytili veterináři babesiosu u psa, který se pohyboval pouze na jižní Moravě. Pokud není babesiosa včas odhalena, může pes zemřít. Hrozí nákaza i člověku?

Babesiosa je celosvětově rozšířené infekční onemocnění způsobené jednobuněčným parazitem rodu Babesia. Napadá červené krvinky svého hostitele a způsobuje jejich rozpad. Nejčastějším původcem psí babesiosy v Evropě je Babesia canis, jejímž vektorem je v našich podmínkách klíště piják lužní, “ vysvětlila Blesk Zprávám Jana Křivánková z veterinární kliniky Jaggy Brno. 

Povědomí i pijákovi rozšířil projekt Najdi pijáka, ve kterém parazitologové vyzvali veřejnost, aby se pokusili pijáka najít. Nově se veterinářům v Brně podařilo zachránit kokršpaněla, u kterého byla babesiosa objevena.

První případ vloni

Babesiosa se v Česku vyskytuje už delší dobu, potvrzena byla pouze u volně žijících zvířat. U psů se infekce objevovala pouze při návratu ze zahraničí, např. z jižní Evropy. V loňském roce ale veterináři zachytili první případ klinické babesiosy u psa, který se pohyboval pouze na jižní Moravě.

„Rozšíření oblastí s výskytem babesiosy úzce souvisí s rozšířením pijáka lužního, a to pravděpodobně v důsledku kombinace faktorů jako klimatické změny, změna ekologie pijáka a cestovní ruch,“ uvedla veterinářka.

Nákaza i u člověka

Babesiosou může onemocnět celá řada obratlovců, nejčastěji jde o domácí a volně žijící sudokopytníky, hlodavce a samozřejmě psy a kočky.

„Onemocnět může i člověk, v Americe hlavně „myší“ babesií a v Evropě babesií od skotu. Vyskytly se i vzácné případy infekce člověka způsobené psí babesií, ale nejsou dobře zdokumentovány,“ řekla Jana Křivánková.

Zachráněný kokršpaněl

Na klinice v Brně zachytili první babesiosu u kokršpaněla, který měl naštěstí jen nekomplikovanou infekci. „Byl apatický, měl mírně zvýšenou teplotu, trpěl nechutenstvím a měl hnědou moč,“ popsala projevy infekce Křivánková s tím, že nákazu prokázaly krevní testy. Pejsek ale rychle zareagoval na antibabesiální lék a po dvou dnech byl propuštěn domů.

Projevy infekce mohou být sice mírné, ale většinou jsou velmi závažné. Patří mezi ně i zvracení, nebo vysoká horečka. Diagnózu může stanovit pouze veterinář pomocí krevních testů.

Smrtelná infekce

Babesiosu lze sice léčit, ale někdy může být průběh onemocnění dramatický. „Pak je nutná hospitalizace, intenzivní podpůrná tereapie, někdy i krevní transfúze,“ dodala veterinářka. Pokud není babesiosa objevena včas, může zvíře i usmrtit. 

Veterinářka: Nakažených bude přibývat, chraňte své mazlíčky

Podle Jany Křivánkové je vysoce pravděpodobné, že podobných případů bude v Česku přibývat, proto je třeba, abyste svoje psy a kočky dostatečně chránili proti napadení pijákem lužním.

„Na našem trhu je velké množství preparátů ve formě „spot-on“, obojků nebo tablet, ale pouze některé účinně chrání před napadením tímto klíštětem. Výběr toho správného preparátu doporučujeme konzultovat s veterinářem,“ radí Křivánková.

Video  Ženy s bílými vlajkami chodí po lese: Takhle se odchytávají klíšťata!  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

 

Petr Hošinský ( 6. března 2019 10:14 )

Děkuji za informaci, ale závěr mě neuspokojil... ,, výběr produktu po poradě s veterinářem ? " Chápu zákon o reklamě, ale nastínit co takový prostředek má v tomto případě obsahovat aby byl účinný by neuškodilo. Jak já tak i spousta zvířátkomilů si tyto produkty pořizujeme sami bez veterináře. Pokud je zvířátko vážně nemocné tak pořádá s veterinářem je 100% na místě

Petr Hošinský ( 6. března 2019 10:10 )

Děkuji za informaci, ale závěr mě neuspokojil... ,, výběr produktu po poradě s veterinářem ? " Chápu zákon o reklamě, ale nastínit co takový prostředek má v tomto případě obsahovat aby byl účinný by neuškodilo. Jak já tak i spousta zvířátkomilů si tyto produkty pořizujeme sami bez veterináře. Pokud je zvířátko vážně nemocné tak pořádá s veterinářem je 100% na místě

Zobrazit celou diskusi