„Nemocnost na spalničky v Moravskoslezském kraji činí 1,4 případu na 100 obyvatel, 86 procent případů onemocnění bylo zaznamenáno na území města Ostravy,“ uvedli hygienici. Spalničky se ale už objevily i v okresech Frýdek-Místek a Bruntál. Všichni nemocní ale pobývali na území krajského města, pouze jeden neočkovaný dospělý před vypuknutím nemoci v Polsku.

Mezi nemocnými je devět dětí a 12 dospělých, z nichž nejstaršímu je 56 let. Onemocněli i dva zdravotníci. Z celkového počtu nemocných nebylo 71 procent očkováno nebo bylo jejich očkování nedostatečné.

Lidé v karanténě

„Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje zajišťovala rozsáhlá protiepidemická opatření v souvislosti se 17 ohnisky nákazy 1215 exponovaných osob na území kraje, vydala 165 rozhodnutí ke karanténě osobám, které přišly do kontaktu se spalničkami a jsou k nákaze vnímavé,“ uvedli hygienici.

Znovu zopakovali, že s ohledem na epidemii spalniček v Praze i výskyt v okolních státech očekávají, že nemocných bude v regionu dále přibývat.

Jak se nemoc šíří?

Onemocnění se šíří kapénkami a spalničky jsou vysoce nakažlivé. Jeden nemocný nakazí až 18 lidí. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je sedm až 21 dní.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Rozsáhlá epidemie spalniček vypukla v kraji před dvěma lety. V regionu se nakazilo zhruba 130 lidí, mezi nimi i zdravotníci.

VIDEO: „Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli," říká lékařka.

Video
Video se připravuje ...

„Očkování je obětí svého úspěchu. Lidé už závažnost spalniček zapomněli," říká lékařka Markéta Volfová, Lukáš Červený

Více o spalničkách čtěte ZDE