Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Apple Pay v Česku: Víme, jak zaplatit iPhonem nebo hodinkami Apple Watch

  • Autor: Martin Miksa,MobilMania.cz - 
    21. 2. 2019
    10:55

    Apple konečně spustil platební službu Apple Pay v Česku. Chcete být mezi prvními, kteří novinku vyzkouší? V tomto článku shrneme vše, co je k placení s Apple Pay potřeba.

  • 1.Jaké zařízení musím mít?

    Základem pro bezkontaktní platby Apple Pay je telefon či hodinky značky Apple s NFC. V případě hodinek Apple Watch jsou kompatibilní všechny modely, telefon potřebujete iPhone 6 nebo novější.

    Podporovaná zařízení:
     Apple iPhone SE
     Apple iPhone 6 / 6 Plus
     Apple iPhone 6s / 6s Plus
     Apple iPhone 7 / 7 Plus
     Apple iPhone 8 / 8 Plus
     Apple iPhone X
     Apple iPhone XR
     Apple iPhone XS / XS Max

    VÍCE NOVINEK ČTĚTE NA MOBILMANIA.CZ

    Apple Pay v Česku. Jak zaplatit iPhonem nebo hodinkami Apple Watch Apple Pay v Česku. Jak zaplatit iPhonem nebo hodinkami Apple Watch | Profimedia

  • 2.Které banky Apple Pay podporují?

    V první vlně se podporou Apple Pay pochlubilo celkem 8 subjektů. Konkrétně šest bank (Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta, Air Bank, mBank, J&T) a dvě služby jako Edenred a Twisto. V blízké době se však seznam určitě rozšíří, takže budeme článek postupně aktualizovat. Jen je třeba myslet i na to, že na podporu Apple Pay může mít vliv i vydavatel platební karty. Oficiálně by však Apple Pay měly podporovat karty Visa, MasterCard i Maestro.

    Podporované banky/služby:
    Air Bank
    Česká spořitelna (pouze karty VISA)
    Edenred
    J&T Banka
    Komerční banka
    mBank
    Moneta Money Bank
    Twisto

    V odkazech najdete instrukce k Apple Pay přímo u konkrétní banky/služby.

  • 3.Jak nastavit Apple Pay?

    Pokud splňujete výše zmíněné podmínky, dalším krokem je aktuální software. Musíte mít totiž nainstalovanou takovou verzi iOS, která v našich končinách službu Apple Pay odemkne a umožní nahrát do telefonu platební kartu.

    Přiřazení platební karty k Apple Pay provedete buď v nastavení (položka Wallet a Apple Pay), nebo přes aplikaci Wallet Přiřazení platební karty k Apple Pay provedete buď v nastavení (položka Wallet a Apple Pay), nebo přes aplikaci Wallet | Mobilmania.cz

    Následný postup už je stejný. Vše je jednoduché a zvládne to i běžný uživatel Následný postup už je stejný. Vše je jednoduché a zvládne to i běžný uživatel | Mobilmania.cz

    Telefon vás nejprve vyzve k naskenování karty fotoaparátem, čímž si z ní přečte potřebné informace. Na vás je kontrola a doplnění kontrolního kódu CVV ze zadní strany karty. Může následovat ověření od vydavatele platební karty a je hotovo. Některé aplikace mobilních bank naštěstí přímo nabízí tlačítko pro nahrání karty do Apple Pay. Odpadne tak nutnost opisovat údaje z karty.

    Apple Pay pro Apple Watch funguje nezávisle na iPhonu. Pokud chcete platit hodinkami, je proces nahrání karty totožný, jen probíhá v aplikaci Watch. Pokud už máte některé karty přiřazené k Apple Pay, jedním klepnutím je dostanete také do Apple Watch.

  • 4.Kde a jak platit s Apple Pay?

    Pro placení jablečnými zařízeními hledejte obchody s logem Apple Pay u kasy. Placení by ovšem mělo fungovat na všech terminálech, které podporují platby bezkontaktní kartou. Liší se však styl používání, a to jak u Apple Watch, tak dokonce mezi některými modely iPhonů.

    iPhone s Touch ID

    Když máte iPhone se čtečkou otisků prstů Touch ID, podržte prst na Touch ID, aby se přepnul do Apple Pay rozhraní a přiložte iPhone k bezkontaktnímu terminálu (NFC anténa je v horní části zad). Terminál rozpozná telefon, platba se ověří. Zaplaceno.

    iPhone s Face ID

    V případě iPhonu se skenerem obličeje Face ID je postup odlišný. Nejprve dvakrát rychle stiskněte zapínací tlačítko, čímž se v iPhonu otevře rozhraní Apple Pay. Nasměrujte iPhone na obličej a podívejte se na něj kvůli ověření vaší identity. Až poté telefon přiložte k terminálu.

    Apple Watch

    Placení hodinkami Apple Watch je nejsnadnější. Stačí dvakrát stisknout zapínací tlačítko pod korunkou (čímž se hodinky přepnou do Apple Pay) a přiložit hodinky displejem k terminálu. Hodinky ví, že jste to vy, jelikož jste se ověřili heslem při jejich nasazení na ruku. Takže odpadá nutnost dalšího ověřování.

  • 5.Apple Pay online

    Apple Pay samozřejmě neznamená jen bezkontaktní placení u terminálu, ale představuje také online platby. Cílem této služby je vyhnout se otravnému opisování platebních údajů z karty. Stačí jedno tlačítko na webu či v aplikaci, jeden klik a je zaplaceno. Samozřejmostí je však ověření pomocí Touch ID či Face ID. V případě placení na webu je podporován pouze prohlížeč Safari.

    S Apple Pay je možné platit i na webu či v aplikacích S Apple Pay je možné platit i na webu či v aplikacích | Mobilmania.cz

    Placení online skrze Apple Pay je možné skrze podporované iPhony, iPady či jakékoliv zařízení Mac z roku 2012 či novější. Pokud ovšem nemá čtečku otisků prstů Touch ID, bude k ověření platby nutný iPhone či hodinky Apple Watch, které jsou přihlášeny k iCloudu pod stejným Apple ID. V případě iPhonu se platba ověří skrze Touch ID / Face ID. U hodinek pak budete vyzváni k dvojitému stisknutí zapínacího tlačítka.

    Podporovaná zařízení
    stejné modely iPhonů jako u bezkontaktních plateb
    Apple iPad 5. generace a novější
    Apple iPad mini 3 a novější
    Apple iPad Pro a novější
    Apple iPad Air 2
    Všechny Macbooky se čtečkou Touch ID
  • 6.Dobré vědět

    1) Bezkontaktní platby Apple Pay spoléhají čistě na technologii NFC, k placení tedy nepotřebujete aktivní internetové připojení.

    2) Zařízení nepředává terminálu informace o vaší skutečné kartě. K placení se používá virtualizovaná karta, která se vytvoří při nastavování Apple Pay. Platební údaje této karty najdete v nastavení a hodit se vám mohou třeba při reklamaci zboží.

    3) Hodinky Apple Watch využívají vlastní virtualizovanou kartu. K placení hodinkami tedy u sebe nemusíte mít iPhone.

    4) Do Apple Pay si můžete přidat naráz až 8 platebních karet. V nastavení pak jen zvolíte, která bude ve výchozím stavu použita k placení. Každá karta si vede vlastní historii plateb, kterou si můžete zobrazit v jejím nastavení.

    5) Pokud vaše platební karta nabízí nějaké odměny za platby (cashback apod.) tyto výhody platí i pro placení skrze Apple Pay.

    6) Každou Apple Pay platbu iPhonem je nutné ověřit biometricky (Face ID, Touch ID), nehledě na částku. V některých případech vás ale terminál může vyzvat také k zadání PIN kódu vaší karty. Záleží však na dané zemi a také na provozovateli terminálu. Pro Českou republiku podle informací od Apple jde typicky o částky nad 500 Kč.

    7) Pokud telefon či hodinky s aktivovaným Apple Pay ztratíte, lze skrze známou funkci Najít iPhone placení vzdáleně zablokovat, a to dokonce i když je ztracené/odcizené zařízení offline.

    8) Služba Apple Pay není dostupná pro děti do 13 let. Minimální věk se ale v různých zemích liší. Jestli přesto chcete, aby vaše děti platily s Apple Pay, budete muset službu nastavit na vaše údaje.

    Zdroj: Apple

    Video  Podívejte se, jak na platbu s Apple Pay  - Youtube/Apple
    Video se připravuje ...

    iPhone můžete připojit i k multimediálnímu displeji ve svém autě

Zobrazit celou diskusi