Netekoucí voda dokáže pořádně zkomplikovat život. Své o tom v současnosti vědí obyvatelé Zimovy ulice v Kamýku na jihu Prahy, kde jsou problémy s tlakem vody. Ve dvanáctipatrovém rozsáhlém panelovém domě o několika vchodech se s výpadky lidé setkávají hlavně od 8. patra výše.

„Obyvatelé domu si stěžují, že i několikrát týdně ve vyšších patrech přestane téct voda. Například tuto neděli to bylo v 10. patře třikrát,“ uvedla ke komplikacím místostarostka Prahy 12 Eva Tylová (Piráti), která jednala i s místním společenstvím vlastníků jednotek.

Problémům se v současnosti věnuje Pražská vodohospodářská společnost (PVS) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které podle mluvčího Tomáše Mrázka realizují diagnostiku sítě. Za společnost Veolia, pod kterou PVK spadají, uvedla tisková mluvčí Marcela Dvořáková snahu zjistit konkrétní příčiny, v současnosti však ještě nelze sdělit finální verdikt.

„Šetření stále probíhá, situaci navíc komplikuje i skutečnost, že se nízké tlaky místy týkají nejen tlaků na studené, ale i na teplé vodě. Prověřujeme výstupní tlaky čerpací stanice ve vazbě na výškové umístění předmětných objektů, měříme tlaky na síti s cílem prověřit a diagnostikovat situaci v širších souvislostech,“ popsala Marcela Dvořáková.

Co za problémy může stát?

Podle společnosti Veolia za nízkým tlakem vody může stát skrytá porucha na vodovodním řadu, při které voda uniká do země. Tento problém nelze odhalit pouhým okem, ale v takovém případě jde o významný únik vody, kvůli kterému k tlakové ztrátě dochází. V případě, že jde například o jeden vchod v domě, příčinou může být i problém ve vodoměrné soustavě, kde se může nacházet starý nebo zaseknutý redukční ventil.

Pokud se s takovými potížemi potýkáte, je nezbytné zavolat PVK na zákaznickou linku. „Pracovníci vyjedou a prověří vodoměrnou soustavu. V případě, že jde o více domů, zahájí průzkum vodovodní sítě a měření tlaků na síti s cílem najít například skrytou poruchu, kterou pak opraví,“ dodala tisková mluvčí společnosti Veolia.

Fotogalerie
7 fotografií