Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poznávací značky aut rozveselí smajlíci. Mračouni i „kakánek“ mají v Austrálii zákaz

Autor: Darina Jíchová - 
25. února 2019
08:40

Australané ze státu Queensland si na svá auta mohou pořídit nejen poznávací značky vyrobené na přání s jejich vlastním textem, ale SPZ si od příštího měsíce budou moct nově ozvláštnit ještě smajlíkem. Za emotikon si lidé samozřejmě připlatí, informovala stanice BBC. O SPZ na přaní si od roku 2016 mohou zažádat i Češi.

Výběr smajlíků je dost omezený, povolené jsou navíc jen „optimistické obličeje“. Řidiči se budou rozhodovat mezi klasickým usmívajícím se smajlíkem, smějícím se, s brýlemi, mrkajícím nebo se srdci místo očí.

Smajlík bude jen na ozdobu

Přidané emotikony nebudou součástí poznavací značky jako takové, budou sloužit pouze jako dekorace. Vůz bude v registru veden pouze pod čísly a písmeny, které se na SPZ objeví.

Queenslandký motoristický klub RACQ uvedl, že s novým trendem nemá nic společného. „Je to totéž, jako když si na značku nalepíte logo svého oblíbeného, například sportovního týmu,“ prohlásila mluvčí klubu Rebecca Michaelová.

Pro některé drahá sranda, pro další kýč

Uživatelé sociálních sítí na novinku reagovali různorodě, pro některé se smajlíci na SPZ staly terčem výsměchu a symbolem kýče a marnivosti, jiní se nemohou dočkat, až si jimi svoju značku ozdobí. Objevila se i skupinka lidí, které odradil omezený výběr emotikonů. Australany nejvíce mrzí, že si na značku nemůžou dát oblíbený „kakánek“.

Cena SPZ se v Queenslandu pohybuje kolem 7 tisíc korun, s vlastním textem, případně se smajlíkem její cena ještě stoupne. Australené jsou toho názoru, že je to jen další způsob, jak z nich úřady chtějí „vytáhnout peníze“. Ani tento fakt ale prý mnohé od investice neodradí.

Zobrazit celou diskusi