Už od studií chtěla pomáhat slabším. Ordinace pro lidi v nouzi, kterou vymyslela, funguje na ulici U Nových válcoven. „Střídáme se dva lékaři, zdravotní bratr a sestra. Jednou týdně vyrážíme za pacienty i do terénu,“ popsala Andrea Pekárková.

Začátky byly složité. „Trochu jsme se báli. Cílovka jsou lidé často rezignovaní, bez zájmu. Pomohlo rozdávání motivačních balíčků s léky a vitamíny. Postupně se info o o nás rozkřiklo,“ popsala mluvčí Alena Válková z ostravské Armády spásy. Aktuálně eviduje 880 pacientů. Denně jich ošetří až třicet.

Nejtěžší bylo přesvědčit lidi bez motivace cokoli řešit. „Pomohli jsme lidem, kteří nebyli u doktora deset nebo i třicet let,“ řekla Andrea Pekárková. „Zápal plic ale nejde vyléčit na ulici. Takové lidi se snažíme dostat do nemocnice, ale ne vždy se to povede. Chceme proto vlastní lůžka,“ nastínila další plány.

Potřeboval naslouchátko

Vozíčkář Jiří Koval (64) spadá do cílové skupiny lidí, kteří se o sebe již nepostarají. „Měl jsem problémy s ušima a potřeboval jsem naslouchátko. Už mám vše vyřízené a dostanu ho v červnu,“ svěřil se.



Roční provoz stál téměř dva miliony korun. Ordinace má smlouvu již se čtyřmi pojišťovnami, pomáhají i město a kraj. „Zaplnila se mezera v sociálních službách, podobný projekt tu ještě nebyl,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Navrátil.

VIDEO: Bezdomovec Václav Šíma (66) o životě pod mostem v Praze.