Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kiska v problémech: Prezidentova firma podváděla s daněmi, tvrdí policie

Autor: ČTK, FiM - 
19. února 2019
19:48

Policie na Slovensku nařkla z daňového deliktu jednoho ze dvou jednatelů firmy KTAG, kterou vlastní současný slovenský prezident Andrej Kiska, spolu se svým bratrem. V úterý to uvedl list Denník N. Policie pouze sdělila to, že obviněna byla jedna osoba. Daňová kauza se vztahuje k pochybení firmy KTAG v průběhu financování Kiskovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2014.

Daňový úřad při dřívější kontrole neuznal KTAG náklady vynaložené na Kiskovu propagaci a společnosti doměřil daň z přidané hodnoty a později také daň z příjmů v celkovém objemu několika desítek tisíc eur. Loni zase slovenská média uvedla, že Kiskova rodinná firmy před zahájením nové daňové kontroly podala opravná daňová přiznání a doplatila na daních zhruba 145.000 eur (3,7 milionu Kč).

Pochybení KTAG již v minulosti prověřovala policie, která ale vyšetřování ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Slovenský trestní zákoník totiž umožňuje u některých daňových deliktů dodatečně zaplatit daň i během policejního vyšetřování, aniž viníkovi hrozilo stíhání, což KTAG učinila. Obnovit vyšetřování daňového deliktu KTAG policii předloni nařídila prokuratura.

Policie podle Denníku N obvinila jednatele KTAG Eduarda Kučkovského. V době údajného daňového deliktu byl jednatelem firmy i současný slovenský prezident Kiska, kterého před případným stíháním chrání imunita. Nyní je jednatelem KTAG kromě Kučkovského i Kiskův bratr.

Pochybení firmy KTAG dříve využil ke kritice prezidenta bývalý slovenský premiér Robert Fico, kterého Kiska v rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu v roce 2014 porazil. Fico opakovaně nazval Kisku daňovým podvodníkem.

Kiskův pětiletý mandát v prezidentském úřadu skončí v polovině června a o znovuzvolení se v březnových volbách nebude ucházet.

resty ( 4. března 2020 08:36 )

Jen se podívejte co za vlády prezidenta Kisky se na Slovensku odehrálo vraždy, korupce,rozrostla se mafie a on sám je a byl v hledáčku policie. Pokud se tak arogantní člověk dostane do vlády tak jen jako spojka prezidentky která se už teď zdráhá podepsat zákon ne jen vlády ale taky lidu o ochrance a platu a dalších výhod pokud bývaly prezident bude politicky činný. Slováci spojte se přeji vám dobrou vládu v cele s premiérem Matovičem.

Taurus70 ( 20. února 2019 06:15 )

Zazil uz nekdo Zida ktery by nelhal a nepodvadel? Je to stejne jako s Babisem nasadi si jarmulku a jede sbirat rozumy do Izraele je zvlastni kolik lidi jim to porad basti,myslim ze se jeste mame na co tesit😠😠😵

petr366 ( 19. února 2019 20:13 )

Kiska? To je ten vzor pro všechny lumpenkavárníky. Pry jej slovákům závidí. Vždyť je jako oni. Lichvář a pozemkový podvodník. Skvěle by zapadl do party. Holt Zeman má smůlu nekrade, tak je v jejich kruzích neoblíben.

Zobrazit celou diskusi