Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nelinku ubil smetákem, umírala v bolestech desítky minut. Od soudu odešel s podmínkou

Video se připravuje ...
Autor: Slávka Červená - 
19. února 2019
20:20

Fenka Nelinka (10), kříženec jorkšíra, byla po smrti manželky několik let jedinou společnicí Stanislava Ševčíka (71) ze Zlína. Loni v dubnu mu ji ale bezcitně zabil smetákem soused Libor Okál (41). Okresní soud ho dnes potrestal za týrání zvířete 20 měsíci s podmíněným odkladem na tři léta. Navíc mu uložil zaplatit pokutu 30 tisíc.

Senior, který svou Nelinku velmi miloval, se spravedlnosti bohužel už nedočkal. Byl vážně nemocný a ztráta pejska, kterou velice těžce nesl, ho navíc psychicky zlomila. Loni na podzim zemřel.

Rána a a pak smrt

O Nelinku přišel loni prvního dubna, kdy ji šel jako každý den venčit. Z bytu mu ale utekla ke vchodovým dveřím a štěkala. „Slyšel jsem ránu a pak viděl, jak tam leží, krev u pusy. Bylo to hrozné. Volal jsem na ni, ale jen zachrčela,“ vypověděl už dříve. Přivolaní policisté ho odvezli s psíkem na veterinu. Nela tam ale skonala. Utrpěla totiž frakturu lebky.

Libor O. včera téměř žádnou lítost nad tím, že o Nelinku přelomil smeták, neprojevil. Podle chovatele ji již dříve skopl ze schodů a měla uražený zub. Libor O. včera téměř žádnou lítost nad tím, že o Nelinku přelomil smeták, neprojevil. Podle chovatele ji již dříve skopl ze schodů a měla uražený zub. | Slávka Červená

Nemrzí mě to

Proč tak hrůzný čin soused udělal? „Mrzí mě, jak to dopadlo. Ale pořád na mě jen štěkal a třikrát mě rafnul za nohavici. I tentokrát, když jsem vybíral schránku. To mě už naštvalo. Vzal jsem smeták, který na chodbě byl, a psa s ním odstrčil. Zranění jsem si nevšiml. Na mě byl vždycky agresivní. Nevím proč,“ řekl. Těsně po incidentu však pro TV Prima mluvil jinak a záznam byl v síni přehrán. „Ten pes mě tady týral devět roků, tak mě to ani nemrzí,“ pronesl Okál.

Šlo o týrání

To, že by byl pejsek agresivní, u soudu vyvrátilo několik svědků. „Štěkal, to ano, ale přitom se dal bez problémů pohladit. Nikdy nikomu neublížil,“ shodli se sousedé.

Podle vyjádření Krajské veterinární správy Zlín pejsek skonal v důsledku tupého úderu smetákem. Způsob lze označit za týrání. Pes ránu přežil, umíral 33 minut. Proto soud označil způsob jeho smrti za trýznivý.

Fenka Nelinka – kříženec jorkšíra a knírače. Vpravo chovatel Miroslav Ševčík Fenka Nelinka – kříženec jorkšíra a knírače. Vpravo chovatel Miroslav Ševčík | Slávka Červená

Majitel vždy plakal

Zmocněncem poškozených byl advokát Robert Plicka (34). „Viděl jsem to v televizi. Pana Ševčíka mi bylo líto. Kdykoliv jsem s ním mluvil, plakal. Když jsem zjistil, že to policie hodlá kvalifikovat jen jako přestupek, nemohl jsem to tak nechat. Jsem spoluautorem novely trestního zákona, který má za cíl zpřísnit tresty pro pachatele trestných činů na zvířatech a kriminalizaci množíren,“ vyjádřil se. S trestem, který ještě ale není pravomocný, byl spokojený.

 

Januschka ( 22. února 2019 10:45 )

Ta fenečka cítila, že je to zlý člověk, proto ho neměla ráda. A že pes štěká? Kdyby to byl kanár, tak by zpíval. Je ostuda tohoto státu, potažmo soudců, že nemají zájem na potrestání vrahů a trýznitelů zvířat. Zdá se, že jediné, co by pomohlo, by bylo, kdyby měli osobně co do činění s takovými bezcitnými zrůdami.

Desterz ( 20. února 2019 17:47 )

Velmi inspirativní. Jsem zvědav zda naše vždy bdělé ministerstvo pravdy bude konat stejně intenzívně a nekompromisně jako v případě komentářů k proslulé třídě z Teplic. Fakt zvědav.

0707 ( 20. února 2019 15:11 )

Vzpamatujte se vy hňupáci zaměstnanci soudů! Zrušit vás flákačí! Podmínka není žádný trest ale výsměch všem ostatním a hlavně pobídka pro další odporné neandrtálce, kteří si vybíjejí svou zakomplexovanost na nevinných němých tvářích, další bude kdo????? Lidi jsou hovada!

bibijana ( 20. února 2019 15:01 )

Když ho do nepříčetnosti vytočí štěkající malý pes a brutálně ho ubije, chcete říct, že zachová klid v daleko vypjatějších situacích, např. plačící nebo zlobící dítě? Je to agresivní šílenec, nikdo si před ním nemůže být jistý. Takto nás stát před těmito zrůdami chrání? Nejhorší na tom je, že ze začátku to policie klasifikovala jako pouhý přestupek!!!!Nepřímo tato zrůda zavinila pozdější smrt majitele, který se utrápil!Justici nesmíte kritizovat!!! Zeman to zkusil a jak dopadl!

hnusnejsvet33 ( 20. února 2019 11:10 )

Vzkaz pro tohoto "soudce": "Chcípni ukrutnou smrtí, ty zrůdo bezcitná"!

Zobrazit celou diskusi