Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Odskákali konflikt,“ tvrdí Petříček o syrských sirotcích. V Česku by je přijal

Autor: ČTK, nkov - 
19. února 2019
13:36

Česká republika by mohla přijmout 14 syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku, jak navrhla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Novinářům to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Sám se Šojdrovou o její iniciativě zatím nejednal, podle něj musí věc především řešit ministerstvo vnitra. S ministrem vnitra a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) o tom chce mluvit.

Hamáček považuje za předčasné se k věci vyjadřovat. „V tuto chvíli nemáme stále oficiální odpověď od řeckých úřadů a ani žádný konkrétní seznam syrských dětí,“ sdělil ČTK s dovětkem, že proto je předčasné se k tomu vyjadřovat.

Petříček připomněl, že o možném přijetí syrských sirotků už mluvil s Hamáčkem loni na podzim. „Pokud paní europoslankyně Šojdrová najde nějaké konkrétní sirotky v uprchlických táborech v Řecku, měli bychom být připraveni je přijmout,“ zopakoval tehdejší postoj. Šojdrová minulý týden oznámila, že přivezla z Řecka seznam 14 dětí, kterým by Česko mohlo pomoci.

Petříček uvedl, že seznam zatím neviděl a Šojdrová ho ve věci nekontaktovala. Obecně ale problém v přijetí dětí nevidí. „Já si myslím, že Česká republika je dostatečně velká země, že by 14 malým dětem, které odskákaly konflikt v Sýrii, mohla pomoct,“ řekl. Se Šojdrovou zatím jednání dohodnuto nemá.

„Já nejprve budu jednat s panem ministrem Hamáčkem, protože ona primárně oslovila ministerstvo vnitra. Ta procesní stránka je na ministerstvu vnitra, ne na ministerstvu zahraničí,“ řekl.

Řecko by pomoc uvítalo

Řecké uprchlické tábory jsou podle Šojdrové přeplněné a řečtí představitelé ji ubezpečili, že by Aténám pomohlo, kdyby Česko převzalo jakýkoli počet dětí. Uvolnilo by se tím totiž místo pro ty děti, které teď žijí v nevhodných podmínkách, či dokonce na ulici.

Europoslankyně koncem loňského října oznámila, že by chtěla z přeplněných uprchlických táborů v Řecku přesídlit do Česka pět desítek syrských dětí bez doprovodu jako solidární humanitární gesto.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale projekt označil za nesmyslný, tvrdí, že lepší je pomáhat sirotkům přímo v jejich vlasti. Před časem ministerský předseda uvedl, že chce v Sýrii vybudovat centrum pro sirotky. Plán je podle něj jeho soukromou iniciativou, nikoli projektem českého státu.

Na Babišův plán při reakci na Petříčkova slova odkázal i mluvčí prezidenta Miloše Zemana. „Pan premiér plánuje výstavbu centra pro 50 sirotků v Sýrii a postupně chce toto centrum rozšířit. To je opravdová a záslužná pomoc ohroženým dětem. Přesouvání dětí do cizího prostředí – jako by byly balíky slámy – je mimořádně neetické politikaření,“ uvedl na twitteru.

Video se připravuje ...
Další videa