Ještě než se krásná americká herečka provdala za prince Harryho (34), byla její angličtina zcela poplatná tomu, že se narodila v Los Angeles v Kalifornii. Ostatně v seriálech, ve kterých se během své krátké a nepříliš významné herecké kariéry objevila, rozhodně nepotřebovala hovořit sofistikovanou angličtinou…

V době, kdy byla se synem princezny Diany (†36) pouze zasnoubená, výrazně změnila svůj šatník i účes, jako novopečená vévodkyně ovšem zašla se svou změnou ještě dál. Aby lépe zapadla do královské rodiny, proměnila také styl mluvy a přízvuk. A všimli si toho i obyvatelé Anglie! Při návštěvě Birkenheadu, kde byla minulý měsíc, ji na to prý někdo upozornil. Respektive jí za to vyseknul poklonu. A Meghan? Ta údajně odpověděla, že takovou pochvalu od rodilého Brita oceňuje.

Podle profesorky lingvistiky na univerzitě v Torontu, Marisy Brookové, je tahle hra s jazykem záměr. „Začala hovořit tímhle stylem, když hovoří přímo s britskou veřejností. Díky tomu zní skutečně britsky a aristokraticky,“ řekla profesorka Brooková pro zpravodajský server BBC, a dodala, že se nedá přesně říct, zda jde o změnu vyjadřování vědomou či nevědomou. „Ale nemyslím si, že je kvůli tomu za manipulátorku nebo za pozérku,“ dodala lingvistka.

Profesorka fonetiky na University of Reding, Jane Setterová potvrdila, že je to jev poměrně obvyklý. Meghan se zkrátka, tak jako každý, kdo změní bydliště, postupně přizpůsobí a upraví svůj akcent. „V sociální roli, jaké se Meghan právě teď nachází, kdy se musí setkávat se spoustou lidí a v podstatě na ně musí udělat během krátké doby dobrý dojem, je to velmi užitečná schopnost. Bylo by ale divné, kdyby s tím zašla až příliš daleko. Britský lid by ji nepřijal, kdyby najednou začala mluvit jako královna…“

Podle jazykovědců reagují lidé na změnu jazykového prostředí velice rozdílně. Někdo, kdo má silnou vazbu na své rodiště, případně silné kořeny, svou výslovnost nijak nezmění, zatímco ten, komu záleží na tom, aby se mu podařilo zapadnout do nového prostředí – tak jako Meghan – se přizpůsobí rychle a přirozeně. U vévodkyně ze Sussexu tomu navíc může být notně nápomocná i její herecká minulost, díky které dokáže mnohem lépe napodobit jemné řečové rozdíly.

VIDEO: Harry poprvé o dítěti s Meghan: Nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle!

Video
Video se připravuje ...

Harry poprvé o dítěti s Meghan: Nejdůležitější slovo uvízlo v hrdle! Reuters

Fotogalerie
42 fotografií