Ty tam jsou časy, kdy byla v domovech pro seniory či v pečovatelských domech nouze o místa. „V současné době ústav Sociální služby Praha, jehož zřizovatelem je Praha 9, disponuje 87 lůžky v domově seniorů, 110 nájemními byty v domě s pečovatelskou službou, rozšiřuje míru péče o seniory a zdravotně handicapované přímo v domácnostech,“ vypočítává zastupitelka Prahy 9 a bývalá radní Taťjána Horká (ODS/Svobodní).

Slevy na nájmu i vzájemná výpomoc

Vyjma zdravotně postižených a seniorů však radnice myslí i na ty, kteří se ne třeba úplně vlastní vinou ocitli v těžké životní a finanční situaci. Pomoc takovým lidem sestává především ve zlevnění nájemného, které činí 80 Kč za metr čtvereční. Radnice tímto krokem deklaruje jakousi prevenci proti bezdomovectví.

  A když se i tato částka může obyvatelům zdát vysoká, další řešení je nasnadě. Je jím totiž přidělení buňky těm lidem bez domova, kteří jsou ochotní starat se o úklid zanedbaných oblastí, kde by jejich provizorní domov mohl stát. Zároveň se takovým lidem radnice postará o osobní doklady i sociální pomoc.

Podívejte se na výši nájmů ZDE