Gabriela Peacock (39), která obecně platí za uznávanou odbornici na hubnutí, čelí ostré kritice kvůli údajně zavádějícím informacím o jejím přípravku na redukci váhy Slim Me, jenž pomocí svých sociálních sítí sama propaguje. Zdravotní odborníci ve Velké Británii ale suplement příliš neuznávají a to kvůli jeho hlavní složce – glukomannanu.

Ostrovní experti na nutriční výživu označili tvrzení, že přípravek pomůže kupujícímu rychle zhubnout, kterým se Peacock ohání na facebooku, za minimálně zavádějící. Pro účinnost glukomannanu prý není dostatek vědecky podložených důkazů. Přitom doplněk stravy Slim Me patřící do portfolia její společnosti GP Nutrition může v Česku přijít na téměř 2 tisíce a v Británii údajně stojí v přepočtu dokonce 2800 Kč.

Glukamannan sice Evropský úřad pro bezpečnost potravin uznává, ale experti tvrdí, že důkazy o jeho účinnosti při redukci tuku nejsou relevantní. „Důkazy nepodporují glukomannan jako účinnou látku nebo doplněk na ztrátu hmotnosti,“ řekl deníku The Times doktor David Nunan z Oxfordské univerzity. Tvrzení, že je Slim Me klinicky testováno, prý vychází jen ze dvou studií, což odborníkům nestačí. „Studie, které byly provedeny na glukomannanu, nejsou příliš rozsáhlé a navíc nevykazují žádný vliv na tělesnou hmotnost. V nejlepším případě pak velmi malý, tedy přibližný úbytek 1 kilogramu za 60 dnů užívání,“ uvedl pro Times další odborník.

Česká modelka, která je kamarádkou princezny Beatrice, je ve Velké Británii považována za oblíbenkyni královské rodiny. Svůj přípravek Slim Me na sociálních sítích propagovala třeba i těsně před svatbou prince Harryho a Meghan. „Zjistěte nějaké tajné tipy, jak se lidé z královské rodiny připravují na velký den,“ napsala k fotografii se svým přípravkem. Peacock poskytla britským médiím i své vyjádření k celé kauze. „Účinnost všech našich aktivních složek v produktech GP Nutrition je široce podporována dostupnými vědeckými poznatky,“ řekla Češka a zároveň uvedla, že by ale další vědecký výzkum uvítala.

Fotogalerie
16 fotografií