Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nepomohly ani dvě transplantace plic: Dívenka umírá na cystickou fibrózu

Autor: csk - 
17. února 2019
12:48

Statečná Tiffany (25) trpí už od narození zákeřnou cystickou fibrózou. S nemocí se pere celý život a už v 17 letech kvůli ní podstoupila transplantaci plic. Bohužel jí začaly odcházet i ty druhé. Dívka zbožňující Marylin Monroe teď přichází i o ty nejnovější plíce, ale svůj životní boj nehodlá jen tak vzdát!

Před pětadvaceti lety jí jen týden po narození diagnostikovali cystickou fibrózu. Lékaři rodičům sdělili, že nepřežije déle než pár týdnů, ale Tiffany se nevzdala a s chorobou statečně bojuje do teď.

Roky strávené s touto nemocí ji stály už mnoho sil. Už ve čtrnácti letech musela třikrát ročně do špitálu a v šestnácti letech jí odborníci sdělili, že bude muset na transplantaci plic, operaci podstoupila v sedmnácti. Bohužel, zákeřná fibróza jí začala rychle rozežírat i nové plíce a už po čtyřech letech musela znovu pod skalpel.

„Doktoři mi oznámili, že tyhle jsou moje poslední a pokud selžou, už s tím nic nedokážou udělat,“ svěřila se dívka. Bohužel, nejhorší obavy se začaly naplňovat. „Moje plíce jsou v současnosti funkční asi ze 60 procent, abych je udržela co nejdéle zdravé, musím denně spořádat 70 pilulek! Vím, že to takhle nepůjde na věky a umřu, ale snažím se to vidět optimisticky,“ přiznala statečně.

K optimismu jí pomáhá i vědomí, že už je teď živoucím zázrakem medicíny. Doktoři ji odepsali už hned po narození, časem jí dávali pár let života a v půbertě jí oznámili, že se nedožije ani 25 let, ale ona je pořád naživu!

„Vím, že dokážů porazit i ty současné prognózy,“ řekla odhodlaně. Sílu jí dodává i její idol Marylin Monroe, za kterou se i v nemocnici ráda převléká. „Když jsem objevila její citáty a uvědomila jsem si, jak dokázala přijímat své vlastní nedokonalosti, přičemž to nebyla žena, kterou byste dnes viděli na titulních stranách časopisů, okamžitě jsem se s ní ztotožnila.“

„Vím, že umírám. Když se ale podívám do zrcadla, nalíčená jako Marylin, hned se cítím lépe. Byla pravou ženou s chybami, které přijímala. Já je přijímám také,“ dodala a hodlá se svým smutným osudem bojovat i nadále.

 

 

Zobrazit celou diskusi