Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech odpracuje za život o 9 let víc než Němec. Zkrátí se pracovní doba a přibude dovolené?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
17. února 2019
05:01

Je to až k nevíře. Češi odpracují až o devět let víc než Němci. Tedy pokud sečteme roční pracovní dobu. Lépe na tom podle údajů Českomoravské konfederace odborových svazů jsou také Švédové. I proto se ČMKOS snaží tlačit na firmy, aby snížily délku pracovní doby. Proti není ani ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Janou Maláčovou z ČSSD. ODS chce počkat pár let na dopady ekonomických úlev, které koaliční vláda Andreje Babiše v posledních měsících zavádí.

Zhruba před rokem si německé odbory vymohly 28 hodinovou pracovní dobu týdně. Zaměstnanci v průmyslu ji mohou čerpat po dobu šesti měsíců až dvou let. Při české pracovní době, která je nejčastěji 40 hodin týdně (s půlhodinou přestávky na oběd), jsou na tom Němci lépe o 12 hodin.

„Během čtyřiceti let ekonomické aktivity odpracuje Čech o devět let více než Němec,“ spočetl pro Blesk Zprávy předseda největší české odborové centrály Josef Středula.

Denně o půl hodiny méně

„Naše snaha je tedy taková, aby se zkrátila pracovní doba i na denních směnách, aby se dosáhlo toho efektu, že pracovní doba nebude čtyřicet hodin, ale 37 a půl hodiny, a to bez krácení mzdy,“ chce ČMKOS prosadit u většiny zaměstnanců, kde je to možné.

Odbory takto prý zapůsobily už ve více než 80 % firem, kde mají odbory aktivní buňku. „Nezpůsobilo to žádné problémy a chtěli bychom, aby ta kratší pracovní doba do budoucna byla realizována i kvůli nástupu digitalizace, kdy nějaká podobná reakce bude nutná,“ dodal Středula.

Podporu mají odbory i u ministerstva práce a sociálních věcí, které vede sociální demokratka Jana Maláčová. Právě odbory a sociální demokraté mají k sobě velmi blízko. Dva bývalí šéfové ČMKO byli za sociální demokraty i v politických funkcích. Richrad Falbr byl europoslancem, Jaroslav Zavadil pak poslancem za ČSSD a nyní je asistentem poslance Davida Kasala za hnutí ANO.

Ministerstvo říká ano

„Ano, chceme zkrácení na 37,5 týdne za stejný plat či mzdu, jako mají zaměstnanci nyní,“ řekla Blesk Zprávám náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová. „Zařadíme se tak k vyspělým západním zemím, kde je již několik let kratší pracovní doba než u nás,“ dodala a přidala rovnou i jako příklad Německo či Francii.

Podle OECD, která v roce 2018 zveřejnila data z roku 2016, odpracovali Němci před třemi lety za rok 1363 hodin, Dánové 1410, Rakušané 1601, ve Španělsku zaměstnanci „odmakali“ za rok 1695 hodin, na Slovensku 1740 – zatímco čeští pracanti strávili v práci 1770 hod. Hůř než my na tom v roce 2016 byli například Portugalci, kteří strávili v práci podle dat OECD 1842 hodin a na samém chvostu jsou pak Řekové, kteří odpracovali 2035 hodin.

„Náš požadavek je ve střednědobém období dosáhnout toho, aby se snížila pracovní doba o půl hodiny denně,“ doplnil šéf české odborové centrály Středula pro Blesk Zprávy. Pracovní doba by se krátila, ale peníze by měly zůstat stejné.

„Není to předmět, o kterém bychom měli mluvit s politickými stranami. To nemá oporu v zákoně, ale je to na dohodě se zaměstnavateli v konkrétních subjektech,“ upozorňuje Středula na to, že se podobná praxe nejspíš nepovede zařídit na všech pracovištích pro všechny zaměstnance. Jiné podmínky mají pracovníci v jednosměnných provozech, jiné pak pracovníci vězeňské služby, nebo lékařský personál atd…

Proti změnám se ale staví pravicová opoziční ODS, která se dlouhodobě snaží bránit podnikatele – tedy i ty provozovatele podniků, kteří dávají práci ostatním.

„Již šest let socialisté a (Andrej) Babiš nehospodárně rozdávají a rozdělují peníze. Měli bychom si počkat pár let, jaký to bude mít negativní ekonomický dopad, než přicházet s dalšími návrhy, které nenávratně poškodí naši ekonomiku a konkurenceschopnost,“ kritizuje návrh, za kterých se staví i ministerstvo práce pod taktovkou ČSSD místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Pět týdnů dovolené jako zákonný standard

Kromě kratší pracovní doby ale chtějí odbory prosadit pro všechny zaměstnance v ČR ještě jednu společnou novinku. Dovolenou pro všechny v délce 5 týdnů. Dnes je přitom ze zákona čtyřtýdenní a týden navíc dává většina podniků v rámci bonusů. „Tady je to předmětem diskuse s politiky,“ připomíná Středula, že by v tomto případě bylo potřeba najít politickou vůli a změnit zákon.

Podobně to funguje už dnes například na Slovensku. „Ti mají po 33. roce věku všichni nárok na pět týdnů dovolené,“ upozorňuje na slovenskou praxi Středula. „U nás do budoucna určitě není snaha přijít s dalším navýšením na šest týdnů,“ uklidňuje politiky a zaměstnavatele šéf české odborové centrály Středula.

PPP150W ( 17. února 2019 18:35 )

No a proč teda bolševik pustil tak ochotně veslo? Tahle otázka vás nikdy nenapadla? Povím vám to. Protože hospodářská situace byla neudržitelná. A osud zemí, kde je u moci totalitní režim to potvrzuje. Copak to nevidíte?

PPP150W ( 17. února 2019 18:27 )

Názor je jedna věc, fakta druhá. A ta kalina neposkytl, vy také ne .

dzentlman ( 17. února 2019 14:22 )

Češi jsou uřvaní lemplové, kteří se jen zašívají. Např. taková Actimel.

offline ( 17. února 2019 14:09 )

Ale zase jsou podstatně lépe placení, když si mohou dovolit platit byty, nájmy, potraviny, energie, atd. za české ceny.

dzentlman ( 17. února 2019 12:41 )

Actimel: Vidím, že nejsi jen Vondráčkofilka, ale jsi taky pěkně vyleštěná komunistka. Tak se odstěhuj do svého ráje v KLDR. Všichni vidíme kam to s komunismem dotáhli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa