Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pach, špína a modrá barva: Veterináři zadrželi 300 kilo závadného polského masa

Autor: Pavel Ryšlink - 
16. února 2019
14:05

Byl to hnus! Bezmála 300 kilo závadného polského masa odhalili inspektoři veterinární správy spolu s celníky v zapáchající dodávce, kterou zastavili v Olomouckém kraji. Dalšího víc než půl metráku objevili v asijském bistru ve Vyškově.

„Je to první záchyt tohoto rázu v našem regionu,“ prozradil Blesku ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy v Olomouci Aleš Zatloukal s tím, že inspektoři nyní cíleně monitorují veškeré pohyby masa po Česku. Veterinární správa zintenzivnila v minulých dnech v souvislosti s aférou kolem polského masa svou činnost, přičemž velmi úzce spolupracuje s celní správou. Právě celníci vytipovali polského řidiče dodávky s masem už na hranicích.

Hnus v autě

Když inspektoři dodávku zastavili, hned zaznamenali nelibý zápach. Uvnitř pak objevili 240 kilo drůbežího a 20 kilo vepřového masa. „Vnitřní plocha vozidla naprosto nesplňovala požadavky na přepravu potravin živočišného původu. Podlaha i stěny přepravního prostoru byly špinavé, rezavé dveře neměly krytí a v celém prostoru byl cítit velmi silný zápach,“ uvedli pak inspektoři v oficiální zprávě.

Zaplatí likvidaci

Pracovníci veterinární správy maso na místě znehodnotili speciální modrou barvou, určenou k označování závadných potravin. „Řidič je nyní povinen veškeré označené maso zlikvidovat, to znamená odvézt ho do kafilerie a k nám se potom dostavit s dokladem o provedené likvidaci,“ prozradil šéf olomouckých inspektorů Zatloukal.

Sankce vysoké, ale...

Inspektoři mohou obchodníkům či provozovatelům potravinářských provozů udělit v případě podobných excesů až padesátimilionovou pokutu. „Bohužel na místě při kontrole nemáme právo pokutu udělit a v případě zahraničních přestupců je velmi složitá vymahatelnost. Zásilky nepřebírají, na výzvy nereagují,“ konstatoval Zatloukal.

Problémy i v bistru

Inspektoři odhalili další problematické maso v asijském bistru ve Vyškově. V zázemí kuchyně tam našli 60 kilogramů chlazeného a naporcovaného masa, které nebylo řádně označeno, a majitel neměl doklady o jeho původu. I zde inspektoři maso obarvili a nařídili jeho likvidaci.

Informace najdete v Blesku!

Zaostřeno na polské maso! Přesně tomu se bude Blesk od pondělí a v následujících dnech věnovat. Čtenářům odhalí způsob, jak se krávy v Polsku chovají a porážejí, nebo jak efektivní jsou české kontroly, které mohou potenciálně nebezpečné hovězí včas odhalit.

Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde.

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sazava ( 17. února 2019 17:19 )

Zabavit auta? Radši by se bez toho šrotu obešli než platit tucnou pokutu

jizerka47 ( 17. února 2019 09:21 )

Do Prčic,zvedněte tam nahoře své tlusté zadky a zrušte dovoz z Polska.Podpořte naše zemědělce,at jíme naše zdravé maso.Maso,zelenina,sýry,neumíme snad vyrobit?Divme se,že máme nejvíc rakoviny tlustého střeva!Jenže vy za Vaše platy se cpete jiným jídlem,fuj,nejsem vůbec hrdá,že žiji v této džungli.

fido2 ( 17. února 2019 00:27 )

A co nemoc šílených krav. Maso z Anglie nikdy....

msml20 ( 16. února 2019 23:47 )

latecia ( 16. února 2019 23:11 )

Anglie ma vesmes maso z anglie ci irska, v zivote jsem tu neslysela nejake podvody se zavadnym levnym masem z cerneho trhu jen afera kde konske maso bylo pridano do karbanatku. Proc tedy neni kvalitni maso v cr? Tenhlectrh bude asi podobna afera jako kdysi alkohol redeny necim co zabijel..chce to udelat velkou razii hlavne u malych podnikatelu ale i supermarketu, sama vim o pripadu kdy reznici pasovali do Billy polske maso ktere neprochazelo kontrolou a hlavni manazeri nemeli potuchy.

Zobrazit celou diskusi