Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V loterii vyhrál 35 miliard! Dodnes si je nevyzvedl, zbývá už jen pár dní

V loterii vyhrál 35 miliard! Dodnes si je nevyzvedl, zbývá už jen 68 dní (ilustrační foto)
V loterii vyhrál 35 miliard! Dodnes si je nevyzvedl, zbývá už jen 68 dní (ilustrační foto)  (Autor: EPA, Reuters, ČTK)
Autor: ital - 
17. února 2019
14:49

Neznámý šťastlivec z amerického státu Jižní Karolína vyhrál v říjnu neuvěřitelných 35 miliard Kč. Šlo druhou největší vyhranou částku vůbec a nejvyšší vyhranou sumu pouze jednotlivcem v celé historii Spojených států. Jenže výherce se o peníze doposud nepřihlásil a k jejich získání mu už zbývá jen 68 dní. Pokud si je nevyzvedne, neutrpí ztrátu pouze on, ale celá Jižní Karolína.

V USA se dají v loteriích vyhrát astronomické částky, které si ve zdejších podmínkách dokážeme asi stěží představit. V říjnu se usmálo štěstí na člověka z Jižní Karolíny, kterému padla výherní čísla na částku v přepočtu okolo 35 miliard Kč. Dle zákona má výherce na převzetí peněz 180 dní. Výherci uběhly již téměř 2 třetiny lhůty a doposud se o svou první cenu nepřihlásil.

Je možné, že o peníze nemá zájem, i když by to bylo s podivem. Pokud si ovšem výhru nepřevezme, neutrpí ztrátu jen on. Státu tak vznikne díra v rozpočtu v hodnotě 1,4 miliard Kč, která by se zaplatila daní z vyhrané částky. Člen správní rady řekl, že by se tyto peníze použily na nová volební zařízení a také zaplacení policistů, kteří by hlídali areály vysokých škol.

Státní orgán Rada ekonomických poradců v USA požaduje, aby Jižní Karolína zaplatila příslušnou daň ve čtvrtek. Jedná se přitom o částku, která je vyšší než 0,5 procenta celkového státního rozpočtu, jenž činí okolo 205 miliard Kč.

Pokud si šťastlivec výhru vyzvedne včas, příslušný obchod, kde výherní kupon koupil, který mu ji předá, dostane částku v hodnotě 1,1 milionu Kč. Pokud ovšem termín propásne, finance se navrátí 44 státům, které se účastní hry Mega Millions (Mega miliony).

Nikdo netuší, proč si dotyčný nechce svoji výhru převzít. Přestože se většinou o vítěze loterie zajímají média, Jižní Karolína je jedním ze států USA, které nabízejí výhercům zachování anonymity.

mckartny ( 17. února 2019 22:32 )

Prostě ho trefil slak když to zjistil

exekutor ( 17. února 2019 16:43 )

Nezavid hovado

Zobrazit celou diskusi