Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Běžkař (53) se u Sněžky zřítil ze srázu: Utrpěl těžká zranění

Nedaleko Sněžky se zřítil běžkař ze srázu a utrpěl těžká zranění
Nedaleko Sněžky se zřítil běžkař ze srázu a utrpěl těžká zranění  (Autor: Horská služba Krkonoše)
Autor: chal, ČTK - 
15. února 2019
17:14

V Krkonoších se v pátek těžce zranil lyžař na běžkách, který uklouzl na zledovatělé cestě mezi Špindlerovou boudou a Sněžkou. Stalo se to před polednem u Malého Šišáku. Třiapadesátiletý muž, který vyrazil na túru s rodinou, se zřítil z prudkého srázu.

Svědci se s horskou službou spojili přes dispečink zdravotnické záchranné služby. Na místě zasahoval i vrtulník z Liberce. Horská služba dorazila na místo krátce po příletu vrtulníku.

„Muž uklouzl během traverzu pod Malým Šišákem a sjel asi 100 metrů z prudkého srázu. Ostatní se k němu nebyli v tu chvíli schopni dostat. Ihned jsme tedy na místo vyslali šest našich záchranářů v terénním autě a na čtyřkolce," uvedl v tiskové zprávě náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Podle něj se mezitím ke zraněnému dostali dva jeho synové. „Vrtulník u muže vysadil lékaře a leteckého záchranáře Horské služby z Jizerských hor. Jakmile se k nim členové horské služby připojili, vyšetřili zraněného a došli k závěru, že se s největší pravděpodobností jedná o poranění ramene a zlomeninu nohy," uvedl Jirsa.

Muž byl po ošetření v podvěsu pod vrtulníkem přepraven na místo, kde jej posádka mohla naložit na palubu. Oba jeho syny pak ještě museli členové horské služby pomocí lanové techniky vytáhnout zpět na cestu.

Manželka zraněného podle Jirsy vypověděla, že přecházeli místo pádu pěšky se sejmutými lyžemi. „Je pravděpodobné, že kdyby měl muž běžky sundané také, k uklouznutí by nedošlo. Pravdou ale je, že před několika dny se vytvořil mokrý sníh, který však v noci ze čtvrtka na pátek umrzl, a na mnoha místech jsou tak cesty silně zledovatělé," dodal Jirsa.

Horská služba doporučuje všem, aby trasy túr pečlivě plánovali a vydávali se na některé úseky s nutností traverzu vybaveni alespoň takzvanými nesmeky. Zledovatělý povrch je hlavně na severních stranách hor v místech, kam se slunce za celý den nedostane. Sníh na jižní straně přes den měkne.

Na hřebenech Krkonoš je zhruba 230 centimetrů sněhu. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti a tendence lavinového nebezpečí podle horské služby setrvává. Uvolnění laviny je tak možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, hlavně na strmých svazích se sklonem přes 35 stupňů.

V lavinových katastrech, ke kterým patří také Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý nebo Modrý důl, hrozí laviny středních rozměrů, které se zastaví většinou ještě na svahu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání