Manžel současné britské panovnice, královny Alžběty II. (92), nebude trestně stíhán za nehodu, kterou způsobil v Norfolku v minulém měsíci. Dopravní nehoda se stala 17. ledna nedaleko venkovského královského sídla v Sandringhamu na východě Anglie. Vůz, který princ řídil, se srazil s jiným autem a převrátil se na bok.

Princ Philip vyvázl z nehody bez zranění, řidička druhého auta ale skončila s pořezaným kolenem a její spolujezdkyně si zlomila zápěstí. Ve voze bylo i devítiměsíční dítě. Podle svědků princ zrovna vjížděl na hlavní silnici a hájil se tím, že ho oslnilo slunce. Dva dny po incidentu mu policie vytkla, že řídil nepřipoutaný. Za nehodu se princ veřejně omluvil. 

„Nejvyšší státní zastupitelství pečlivě prostudovalo veškeré dostupné podklady k nehodě, která se stala na silnici A149 17. ledna tohoto roku. Zvážili jsme všechny okolnosti tohoto případu, včetně závažnosti nehody, věku řidiče a také toho, že dobrovolně odevzdal svůj řidičský průkaz. Rozhodli jsme se, že proti němu nebude zahájeno trestní řízení," pronesl v oficiální zprávě šéf státního zastupitelstva Chris Long. 

Všichni účastníci nehody byli o výsledku jednání informováni písemně. „Vévoda z Edinburghu plně respektuje rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelstva," znělo následné prohlášení z Buckinghamského paláce. 

Z rozhodnutí ale asi nebude úplně nadšená zraněná řidička. „Bezpochyby teď budou silnice bezpečnější," prohlásila, když se dozvěděla, že bez tří let stoletý princ dobrovolně odevzdal řidičský průkaz. 

VIDEO: Královna Alžběta a vévodkyně Meghan poprvé samy spolu na akci

Fotogalerie
96 fotografií