Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těhotná Jermanová: Babiš chtěl skončit, odmítli jsme. A proč nepozvali Zemana?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
15. února 2019
05:20

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) má porod za dveřmi. I přesto ji čeká ještě několik bitev. V neděli bude moderovat volební sněm hnutí Andreje Babiše, kde chce obhajovat post místopředsedkyně. „Rozhodně si nemyslím, že mateřství je překážkou,“ řekla Jermanová v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Přiznala, že Babiš chtěl už několikrát skončit v křesle premiéra, a opřela se do bývalé ministryně obrany Karly Šlechtové.

Hnutí ANO si po dvou letech opět zvolí nové vedení. V tomto případě tedy půjde spíš o pozice místopředsedů, protože křeslo šéfa má více než jisté opět dosavadní předseda hnutí Andrej Babiš.

„Myslím, že 100 procent mít nebude, ale bude to něco kolem 95 procent,“ je přesvědčená o úspěchu Babiše místopředsedkyně hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová. „Je tak silná osobnost a pro nás pro hnutí vykonává tu funkci dobře. I když ne, že jsme všichni na sto procent spokojení,“ tvrdí středočeská hejtmanka s tím, že i nějací kritici se v rámci hnutí najdou.

„Nevidím na tom nic špatného. ODS měla také jednu dobu Václava Klause a neměl protikandidáta a nikdo neříkal, že je to strana jednoho muže,“ odráží kritiku, že se Babišovi nikdo ve volbě nepostaví.

Právě Jermanová byla v minulosti členkou ODS, později ale přešla do vznikajícího hnutí – Aliance nespokojených občanů (ANO). To, že Babiš má v rámci hnutí neotřesitelnou pozici, je evidentní. Premiérské křeslo pod sebou ale několikrát rozhoupal. Sám chtěl podle Jermanové v čele vlády dobrovolně skončit.

O Babišově konci už se bavit nechtějí

A to ve chvíli, kdy se propírala na veřejnosti především jeho kauza okolo dotací na farmu Čapí hnízdo. „Pan premiér přišel s tím, že tu svou pozici položí, že nechce hnutí škodit,“ tvrdí Jermanová. Vedení hnutí prý ale Babiše vždy poslalo s takovou myšlenkou pryč. „Protože pro nás je ta celá kauza zpolitizovaná. Ta snaha oslabit hnutí ANO odstraněním premiéra je tady delší dobu,“ říká hejtmanka.

„On s tím přišel, chtěl tu funkci položit a v podstatě se setkal s obrovskou nevolí,“ zopakovala hejtmanka. „Teď už to s ním ani řešit nechceme – když s tím přijde on znovu, tak mu zase řekneme, že ne,“ odmítá prý odchod Babiše z čela vlády vedení hnutí ANO.

Podle Jermanové by se měla policie i soudy soustředit na svou práci a neměly by být pod žádným tlakem. „Trochu mě mrzí, že je nenecháme, a teď oboustranně – ať je to pan premiér, nebo ať to jsou poslanci z jiných stran, dělat jejich práci a dostáváme pod tlak orgány, které by měly být nezávislé,“ uzavřela téma Čapí hnízdo v rozhovoru pro Blesk Zprávy Jermanová.

Dceru čeká v polovině března

I tentokrát chce Jermanová kandidovat do vedení hnutí. Má celkem devět nominací na místopředsedkyni a nezabrání jí v tom prý ani pokročilé stádium těhotenství. Dceru by měla porodit v polovině března.

„Mateřství nevidím jako důvod, proč bych měla opouštět svůj místopředsednický post, nebo ho neobhajovat, protože to nehovoří o kvalitě práce,“ vzkazuje svým kritikům, kteří by volali po tom, aby se raději věnovala mateřství.

„Je to argument z minulého století. Naopak v hnutí ANO cítím podporu – rozhodně si nemyslím, že mateřství je překážkou k tomu, aby člověk vykonával funkci. Podívejte se na premiérku Nového Zélandu. Doufám, že jsme v 21. století a že v 21. století je i hnutí ANO,“ dodává Jermanová v narážce na premiérku, která svou novorozenou dceru bere s sebou i na pracovní cesty.

Jaroslava Pokorná Jermanová při rozhovoru pro Blesk Zprávy v únoru 2019 Jaroslava Pokorná Jermanová při rozhovoru pro Blesk Zprávy v únoru 2019 | Foto Blesk - Jakub Poláček

Stuchlík by si měl své ještě odpracovat, míní hejtmanka

Do vedení se také hlásí se sedmi nominacemi předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Podle Jermanové by měl být zvolen i proto, že má v rámci hnutí po premiérovi druhou nejvyšší ústavní funkci. Premiér Babiš několikrát zmínil, že by ve vedení mohl být i neúspěšný kandidát na pražského primátora Petr Stuchlík. Podle Jermanové o tom ale nikdy Babiš oficiálně na předsednictvu nemluvil. Stuchlíkovi navíc doporučila, aby si nejdříve zajistil podporu své domovské organizace.

„Pan kolega Stuchlík určitě své místo v hnutí ANO má, ale jak říkám, musí si získat podporu svého kraje, a to je Praha, a tam si nejsem úplně jistá, že tu podporu má,“ uvedla Jermanová.

Sama si navíc myslí, že by si Stuchlík měl na funkci uvnitř ANO ještě počkat. „Když chcete kandidovat na nějakou funkci, tak je potřeba pro to hnutí pořádně odpracovat delší dobu, než jednu kampaň – při vší úctě k němu,“ dodala hejtmanka.

Dalším kandidátem do vedení je i Petr Vokřál. Kandidát na primátora Brna, který ovšem nakonec i přes vítězství skončil v opozici. Sám v médiích přiznal, že se s premiérem Babišem bavil o nabídce na funkci v Praze. Mluví se o něm jako o možném kandidátovi na ministra.

Podle Jermanové je dobře, že si Vokřál přestal pohrávat s myšlenkou, že skončí s politikou úplně. „Myslím, že je výborný manažer, a pro mě ministr má být výborný manažer, a když má politické předpoklady, tak je to ideální spojení, takže k tomu určitě předpoklady má,“ podotkla Jermanová. O žádné ministerské pozici ale prý nikdy v rámci vedení ANO oficiálně neslyšela.

Tradiční moderátorka sněmu

Volební sněm bude nastávající maminka Jermanová stejně jako před dvěma lety i letos zřejmě moderovat. Vytvoří opět moderátorskou dvojici s ministrem životního prostředí a dalším místopředsedou ANO Richardem Brabcem. „Máme to už jako takové neoficiální manželství a partnerství. Vždy se tomu smějeme,“ glosuje svou další úlohu Jermanová.

Sama je podle svých slov zvědavá, jak si delegáti poradí s elektronickým hlasovacím zařízením, které už si vedení hnutí vyzkoušelo na předsednictvu a neobešlo se to bez zmatků.

Pozvat Zemana nás nenapadlo, přiznává Jermanová

Volební sněm bude bez politických hostů z jiných stran. A dokonce ani na Hrad prezidentu Zemanovi pozvánka nepřišla. „Ozývají se hlasy, že jsme měli pana prezidenta pozvat. Musím říct, že nás to v tu chvíli ani nenapadlo, protože jsme to nedělali ani v minulosti – nicméně takto jsme se rozhodli a takto to je,“ zdůvodnila rozhodnutí vedení Jermanová.

Pozvánku ale nedostala ani kdysi výrazná tvář hnutí – bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která sice není členkou, ale za ANO je poslankyní.

Zapomněli na mě, rýpla si Šlechtová

„Na mou žádost jsem pozvánku dostala v úterý,“ řekla Šlechtová Blesk Zprávám na dotaz, zda se sněmu zúčastní. „Nejspíš na mě zapomněli,“ rýpla si do vedení hnutí.

Podle Jermanové je ale logické, že nedostala pozvánku, protože není členem ANO a ne všichni poslanci na sněm jdou. „Je to dané stanovami. Stanovy jsou ústava pro hnutí ANO, a pokud někdo není členem, tak nemá automatickou účast na Sněmu,“ zdůvodnila nepozvání Šlechtové Jermanová. Pokud prý chce podobné situaci Šlechtová na příště předejít, má se stát členkou hnutí. „Nikdo bývalé paní ministryni nebránil v tom, aby mezitím do hnutí vstoupila,“ reagovala Jermanová.

pragonos ( 15. února 2019 20:56 )

Myslím, že Babiš je typický příklad rozštěpu mysli. To je pouze ubezpečování se, že skončí, aby mu všichni pochlebovali. Po kom jeho děti sdědily duševní nemoc. To je člověk bez jakéhokoliv citového vjemu.

ohorelakocka ( 15. února 2019 16:18 )

Týýýwogo! Vono se to množí!

mbmb ( 15. února 2019 15:39 )

Pollo je take rebrickova soustava Politik je verejna osoba a nam vsem je hodne po Tom co ty samovladci delaji a jak systematicky nici nasi vlast

mbmb ( 15. února 2019 15:34 )

Anebo z materske pujde rovnou do duchodu - te ujel vlak a v hlave ma velke nic!

Stejski ( 15. února 2019 15:20 )

luxardo, omyl... ON nesahá nám poctivým lidem nikam. Já mu nezávidím. Já věřím, že podvádí. Myslíte si, že ti co se s Babišem vezou jsou poctiví?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa