Německá společnost Lufthansa se soudí s jedním ze svých pasažérů. Důvodem podané žaloby je takzvané „skryté město.“ Jde o fígl, kterým může cestující ušetřit spousta peněz. Trik spočívá v tom, že pasažér vystoupí z letu v přestupním městě a zbytek cesty už neabsolvuje. O případu informovala CNN.

Například chcete letět z Prahy do Pekingu, ale místo přímé letenky si objednáte let z Prahy do Malajsie s přestupem v Pekingu. Vystoupíte ale v Číně a na letadlo do Malajsie už nesednete. Kolikrát jsou tyto delší lety s přestupem paradoxně levnější, než přímý let do vytoužené destinace.

Obviněný pasažér si takto zarezervoval zpáteční letenku z Osla do Seattlu s mezipřistáním ve Frankfurtu. Na let z Osla skutečně nastoupil a odletěl do Spojených států, na cestě zpátky však vystoupil už ve Frankfurtu a jiným letadlem společnosti Lufthansa odletěl do Berlína.

Soud žalobu smetl ze stolu

Lufthansa tento drobný švindl vyhodnotila jako porušení smluvních podmínek přepravy a žádá po pasažérovi náhradu ve výši 2112 eur (54 490 Kč). Berlínský soud se však v prosinci tímto případem odmítl vůbec zabývat, a tak Lufthansa podala odvolání.

„Případné soudní rozhodnutí může být do budoucna významné, nicméně se jedná o okrajový problém, který se průměrného spotřebitele takřka netýká a my se v praxi s těmito problémy setkáváme minimálně,“ řekl pro iDnes.cz tiskový mluvčí Evropského spotřebitelského centra ČR Ondřej Tichota. Lufthansa se podle něj snaží bránit obcházení tarifních podmínek, kdy je s ohledem na tržní podmínky let s přestupem z Osla levnější než přímý let z Frankfurtu.

Podobný případ se stal před pěti lety. Americká společnost United Airlines a agregátor Orbitz spolu zažalovali dvaadvacetiletého Aktarera Zamana. Mladík se podle nich provinil založením serveru Skiplagged.com, který pomáhal cestujícím najít výhodné letenky přes skryté město. Okresní soud v Illinois rovněž odmítl případ řešit s tím, že Zaman nežije v onom městě.