Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oběšení, umlácení kamenem nebo kladivem: Děti v romské osadě zabíjejí a týrají psy

Autor: DH - 
14. února 2019
14:21

Ochránci zvířat opakovaně upozorňují na nechutné praktiky dětí v romských osadách kolem města Třebišov na východě Slovenska. Místní zde dlouhodobě týrají a zabíjejí psy, kteří se v místě nekontrolovatelně množí. Mezi mrtvými těly navíc následně bez ostychu žijí.

Reportéři slovenské televize Markíza už téměř před rokem odvysílali reportáž, ve které odhalili nechutné týrání zvířat. Vydali se přitom do jednoho z nejvíce zanedbaných míst východního Slovenska, romské osady u Třebišova na Košicku.

Na pozemcích za zdevastovanými domy, kde žijí stovky Romů v otřesných podmínkách, redaktorka objevila několik mrtvol psů. Podle místních dětí se jedná o zvrhlou zábavu některých jejich kamarádů. Markíza nakonec vše předala k vyřešení městu a policii, ti kontaktovali regionální veterinářskou a potravinovou správu, která se o mrtvá těla postarala. Kriminalisté sice zahájili trestní stíhání pro týrání zvířat, ale po marném vyšetřování věc stopli. Markíza se proto na místo vrátila znovu.

Televizní štáb po příjezdu zašel rovnou na stejné místo, kde před rokem našel několik mrtvol psů. Po jejich zmizení se tu ale objevily další. „Někdo ho zabil,“ řekl v reportáži jeden z malých Romů, dívajíc se na zohavené tělo psa. „Děti,“ odpověděl stroze na otázku, kdo za hrůzou stojí. Jeho kamarádi se překřikují s vysvětlením, že psy někdo ubil kamenem nebo kladivem. O kousek dál ležela další mrtvá těla. Některá ohořelá, další s náznaky brutálního uškrcení drátem nebo lanem. Na některých dokonce zůstalo lano přivázané.

Někteří nalezení mrtví psi měli také zlomený vaz. I tak ale město nehlásí žádné oznámení o týrání zvířat. „Sociální pracovníci nezaznamenali žádné konkrétní hlášení o podezřeních z týrání zvířat nezletilými romskými dětmi,“ řekla Markíze mluvčí města Třebišov Martina Mištaničová. Televize po nalezení dalších mrtvol opět zalarmovala město. To údajně vše předalo policii, ta to však následně vyvrátila. „Během uplynulého 4. týdne roku 2019 policie v Třebišově nepřijala žádné oznámení v souvislosti s podezřením z trestného činu týrání zvířat,“ sdělila Markíze mluvčí Krajského ředitelství policejního sboru Košice Lenka Ivanová.

Do celé situace se vložili i ochránci zvířat, které v oblasti zaštiťují zástupci Československého kastračního programu. „V Třebišově jsme se už setkali asi se vším. Tam se neděje jen to, že se ty zvířata nekontrolovatelně množí, slyšeli jsme i o nějaké konzumaci zvířat, ale nejhorší je to, že zde byla uhynulá zvířata vždy, když jsme osadu navštívili,“ řekla Markíze Diana Truchlíková. Podle jejích slov jsou ale bez policie v romské osadě ochránci bezmocní.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání