Naslouchátko z obchodních řetězců často u špatně slyšících osob staršího data narození navozuje pocit, že jim pomůže navrátit vnímání sluchových vjemů. Lidé jej často zaměňují za zdravotní pomůcku, kterou však individuálně nastavuje lékař podle potřeb daného uživatele. Nejčastěji tak, aby bylo rozumět v rámci hovoru. A právě to je ten problém.

„Naslouchátka, která jsou inzerovaná, jsou pouhými zesilovači zvuků. Znamená to, že zesílí naprosto všechny zvuky – i zvuky v pozadí. Porozumění řeči se tak smazává,“ vysvětluje ředitel Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v České republice (SNN) Jaroslav Paur. „Dlouhodobé používání těchto naslouchátek může sluch i trvale poškodit. Jejich zesílení totiž není vhodně korigováno,“ upozorňuje na to, že uši mohou přivyknout nesprávnému nastavení.

Ztráta sluchu: Co teď?

Jediným spolehlivým řešením, jak postupovat při částečné ztrátě sluchu, je tak návštěva odborného lékaře, který podle potřeby předepíše kvalitní sluchadlo, navíc do určité výše hrazené zdravotní pojišťovnou. „V současnosti je maximální výše příspěvku 5 100 korun,“ popisuje prezidentka SNN Šárka Prokopiusová. „Od prosince 2019 pak budou mít lidé nárok na dvě sluchadla s příspěvkem 7 000 korun na každé.“

Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v České republice varuje před nákupem nekvalitních naslouchátek v obchodních řetězcích. Nejčastěji jsou k dostání ve velkých městech, jako je například Praha.
Autor: Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v České republice
Fotogalerie
4 fotografie