„Jeho psychický stav neumožňoval pobyt v policejní cele. Na svobodě by ale mohl ohrozit sebe či své okolí,“ uvedla soudkyně Štěpánka Šťastná. „Viděla jsem, že přede mnou byl zlomený člověk. Určitě může být ovlivněn léky, prostředím i situací, která ho sem dostala,“ dodala Šťastná.

Jestli muž podezřelý z vraždy lže, musí zjistit soudní znalci, kteří ho budou v léčebně zkoumat. Kromě toho budou muset odpovědět na otázku, jestli byl muž v době spáchání činu za své jednání zodpovědný. Jestliže dojdou k závěru, že byl nepříčetný, nejspíš ho pošle soud do zabezpečovací detence.

V léčebně v Dobřanech skončil v roce 2015 také schizofrenik Vlastislav A. (tehdy 29), který v Horní Bříze na Plzeňsku ubodal knihovnici (†27). Nikdy nebyl za to kvůli své nemoci potrestán a skončil v detenci.

Krvavý masakr

Strážci zákona našli minulý týden ve středu v domě pro seniory v Břasích v bytě 1. patře mrtvého Karla V. (†76) a na chodníku pod balkonem jeho manželku Ivanu V. (†71). Násilnou smrt manželského páru ještě v té noci potvrdili policisté. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy a zadrželi jsme podezřelou osobu,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová. Podle informací Blesku to měl údajně udělat jejich vnuk, který měl z domu seniorů utéct k známému ve vsi. Ten měl pak muže údajně odvézt na psychiatrii.

Fotogalerie
25 fotografií