Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chybí vám dítě? Kupte si umělé mimino, radí rebornistka Monika. Doma má 1450 panen

Autor: Nikola Forejtová - 
15. února 2019
05:10

Pro někoho úchylka, pro jiné roztomilá libůstka či terapeutický prostředek. Řeč je o tzv. reborn miminech, tedy realistických panenkách, do kterých některé Češky investují i desítky tisíc korun. Blesk Zprávy vyzpovídaly jednu z výrobkyň Moniku Chmelařovou s dcerou Nikol, které samy začínaly jako sběratelky panen – doma mají na 1450 kousků. Odbornice dělá miminka také speciálně na zakázku podle fotky, někteří klienti mají ale i velmi neobvyklé požadavky. „Jednou po mně chtěli vytvoření dětského exkrementu, což jsem odmítla,“ popsala podnikatelka.

„Rebornování“ je Moničinou velkou vášní, stejně tak sběratelství všemožných druhů panenek. Spolu s dcerou Nikol mají doma na 1 450 kusů. Najdete u nich hračky staré 120 let, ale i panenky vlastní výroby. „Jedná se o panenky z porcelánu, vinylu, biskvitu i papírmaše,“ popsala Blesk Zprávám Nikol. Sbírku prý doplňuje také 700 plyšových hraček, 75 kočárků, postýlky, kolíbky a dekorace, které matka s dcerou společně vyrábí. Sbírku započala babička, když Nikol darovala panenku s porcelánovou hlavičkou.

Podle očekávání je vše velmi náročné na úklid. Hlavně před výstavou musí panenky projít zevrubnou očistou, která trvá i několik hodin. 

I přesto, že Monika před pár lety zažila těžkou ztrátu, když jí zemřel životní partner a podporovatel jejího koníčku, zvedla se zpátky na nohy a od roku 2012 se věnuje i samotnému „rebornování“.

Sbírka se skládá i ze starých panenek ověšených krajkami Sbírka se skládá i ze starých panenek ověšených krajkami | Archiv Chmelařové

Výroba na objednávku: exkrement i dojemný dar

Za posledních 7 let vytvořila podnikatelka na 270 realistických panenek. Nejedná se pouze o miminka, populární jsou i umělí dědečkové a babičky nebo rozmanitá zvířata či postavy z filmů. Na internetu si dokonce můžete objednat miminko z kasovního trháku Avatar nebo panenku malého Harryho Pottera. Sama Monika se ovšem setkala i s řadou bizarnějších objednávek.

„Setkala jsem se s požadavkem o vytvoření dětského exkrementu do pleny, což jsme odmítli,“ popsala Blesk Zprávám žena. Vzpomíná ale i na dojemnější nápady, jako když nechali rodiče pro dceru vyrobit pannu s její vlastní podobou. „Byl to vánoční dárek, dcera měla v osmi letech období, kdy byla lítostivá, že už není malé miminko. Přišel nám pak krásný e-mail s fotografiemi, které zachycovaly, jak je dcera s miminkem šťastná a spokojená,“ vzpomínají Chmelařovi.

Podle nich mají reborn panenky i pozitivní terapeutické účinky u seniorů, kteří si nechávají vyrobit své děti či vnoučata. „Jezdíme do domu s pečovatelskou službou a sledujeme jejich úžasné reakce. Jedna paní po mozkové příhodě na nic nereagovala, ale když jsme jí dali miminko do rukou, přivynula ho k sobě a komunikovala s ním,“ vypráví Nikol.

Panenky přitom už podle ní nejsou jen doménou žen. „Ženy bývají těmi prvními iniciátory, ale zájem pak sdílí s partnerem. Na výstavách většinou ženy oceňují samotnou expozici, muže pak zajímá výroba,“ říká Nikol.

Miminko s vlásky i žilkami

Výroba jedné panenky trvá Monice asi týden. „Dříve jsme vyráběly panenky volně, dneska děláme především na objednávku, například podle fotografie. Co se týče materiálu, nejdůležitějším je kit, což znamená stavebnice z vinylu (plastu) – z toho je hlava a končetiny. Někdy též nahrazuje látkové tělíčko celovinylové tělíčko,“ popisuje proces výroby Nikol, která se do panenek ještě sama nepustila, vyrábí ale dekorace a příslušenství.

Aby bylo výsledné miminko co nejvíce realistické, vyplňuje se tělíčko antialergickými polyesterovými kuličkami, napichují se mu vlásky a chloupky, po celém těle se mu také malují žilky. „Co se týče našeho zpracování, používáme vypalovací barvy Genesis. Použitím opravdu kvalitních materiálů zajišťujeme velmi dlouhou trvanlivost panenek, pokud nejsou mechanicky zničeny,“ vysvětluje Nikol.

Napíchat vlásky trvá hodně času, jede se jeden pramen za druhým Napíchat vlásky trvá hodně času, jede se jeden pramen za druhým | Archiv Chmelařové

Vypalovací barvy jsou přímo určené na tělíčka panenek, podle Chmelařových se často stává, že si lidé od někoho koupí méně kvalitní provedení a pak přijdou s žádostí o opravu. „Opravy jsou mnohem náročnější než výroba nové panenky. Je to dvojí práce: nejdříve se odstraní práce někoho jiného a pak se začne znovu,“ říká výrobkyně. Kvalitní panenku si můžete pořídit zhruba za 10 tisíc korun v závislosti na materiálu, dají se ale sehnat i levnější varianty okolo 3 tisíc.

Monika za svou práci sbírá i ocenění v soutěžích, především pak v německém Sonnebergu. Ženy také pořádají tematické výstavy zaměřené třeba na víly, jaro nebo zimu.  Nabízí rovněž kurzy rebornování. „V těchto dnech konáme pro zájemce kurz rebornování, poprvé se ho účastní i muž, takže je možné, že bude brzy na světě i první muž-rebornista v České republice,“ míní Nikol.

„Čas od času také spolupracujeme s velkými jmény, jako je Lucie Bednářová, Filip Tomsa či s Bohušem Matušem,“ dodává žena na závěr. 

„“

 

mazd ( 15. února 2019 12:08 )

Odpuzující,mrtvolné.Věřím ale,že dají spoustu práce je vyrobit.

naidka ( 15. února 2019 10:39 )

Velmi, velmi morbidní.

pekaaaros ( 15. února 2019 09:26 )

Nám čistě yebe na maják. My jsme mimo! Děti nechceme, byl by to závazek dokonce života a vládnou nám ekonomický hodnoty (jako v správným kapitalismu), takže si každej spočítá, že mimino ne, náš život je důležitější.. Každej chce kariéru, studium, cestování, mimino nee. Tak si kupujeme panenku, nebo pejská. júúú. Naše civilizace končí. Já bych to tady postavil do latě! Obnovil bych v lidech rodinný hodnoty, pro každýho muže by byla otázka cti postarat se o rodinu, raděj by se odkrouhl, než aby ji nechal rozvrátit. Hanba by ho fackovala, podobně jak v kapitalistických hodnotách ho fackuje, když zchudne. Každá žena by upřednostnila dítě před svou postavou nebo před kariérou. Vrátil bych hodnoty do normálu a dětem bych už od mala vštěpoval myšlenku na rodinný hodnoty, který by pro ně byly vším. Já bych byl diktátor, kterej by ještě zachránil tenhle svět na poslední chvíli. Akorát že takovej boj by se musel začít v politice a udržet se v politice mezi těma prachsprostejma lumpama, pro který jsou peníze úplně vším? To musíte být stejnej jako oni.

ad-ga ( 15. února 2019 07:24 )

"přivynula ho k sobě " umíte si to po sobě aspoň přečíst? Pisatel článku chodil do pomocné, de...bil

Zobrazit celou diskusi