Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Alarmující obvinění: Týral prachatický pečovatelský dům svěřené seniory? Věc šetří policie

Policie prošetřuje alarmující trestní oznámení. Týral prachatický pečovatelský dům svěřené seniory?
Policie prošetřuje alarmující trestní oznámení. Týral prachatický pečovatelský dům svěřené seniory?  (Autor: archiv blesku, profimedia.cz, Google Street view)
Autor: DH - 
13. února 2019
18:10

Kriminalisté na Prachaticku prošetřují trestní oznámení, které podala rodina jednoho zesnulého Němce na prachatický dům s pečovatelskou službou. Ten čelí podezření z týrání svěřené osoby. Majitel tvrdí, že se jedná pouze o konkurenční boj.

Obvinění čelí prachatický Senior House Eden, který se zaměřuje především na péči o německé důchodce. Právě dva z nich měli po převozu z inkriminovaného domu do Trnové následně zemřít. Oba shodně vykazovali příznaky podvyživení. O situaci informovaly Seznam Zprávy.

Prvním poškozeným má být Němec Peter Spaeing, který do soukromého domova důchodců v Prachaticích přišel s pokročilou Alzheimerovou chorobou. Byl údajně v dobrém stavu, rozpoznával obličeje, pohyboval se o holi a jedl. Když ho ale rodina z domova odvážela, už nechodil a nemluvil. Muž navíc silně ubyl na váze a na noze měl obrovskou proleženinu. V nedaleké Trnové, na kterou se Němci s prosbou o pomoc obrátili, zanedlouho poté zemřel.

„Nereagoval na podněty, byl apatický, nechtěl vůbec komunikovat. Ten člověk to vzdal,“ uvedla Seznam Zprávám jednatelka domova v Trnové Marcela Bergmanová, která se společně s rodinou zesnulého rozhodla jednat a podat podnět státnímu zástupci. Místní zaměstnanci se totiž údajně s podvyživeným člověkem, který k nim dorazil z domova Eden, nesetkali poprvé.

„Případem se zabývají kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu týrání svěřené osoby,“ řekla Seznamu mluvčí prachatické policie Martina Joklová. „Věc je stále ve fázi prověřování, k žádnému trestnímu stíhání konkrétní osoby zatím nedošlo,“ dodala.

Domov v Trnové tvrdí, že z Edenu přejali celkem osm podobně nespokojených klientů. Ve všech případech se jednalo o Němce, na které se v Prachaticích zaměřují. Ze západu sem důchodci míří především kvůli příznivé ceně péče. K případu se Seznamu vyjádřil i majitel Senior House Miroslav Kocán. „Každý rozumný člověk si položí otázku, proč bychom poskytovali podřadnou péči zrovna těmto osmi klientům, když padesáti klientům, kteří jsou v Senior House Eden, poskytujeme prvotřídní péči,“ napsal. To ale bagatelizuje domov v Trnové, který tvrdí, že Němci byli podvyživení, pan Spaeing měl dokonce proleženiny, které ale Eden v propouštěcí zprávě neuvedl.

„Jednatelé a zaměstnanci hrubě zanedbali péči o poškozeného,“ je psáno v trestním oznámení. Trnovští navíc evidují ještě další podobný případ. Z Edenu k nim údajně dorazila i pětaosmdesátiletá Němka Rose Drtina, která byla soudem přidělena opatrovnici do Čech. Když zjistila, že žena v Prachaticích strádá, nechala ji převést do Trnové. Seniorce tam navážili 44 kilogramů tělesné hmotnosti, Eden přitom vykazoval 60 kilo. Opatrovnický soud po konzultaci s opatrovnicí vše předal k policii na prošetření. Paní Rose nakonec také zemřela, podle Seznamu byla příčina smrti zápal plic, v pitevní zprávě ale stojí, že byla Němka podvyživená.

Senior House Eden se ale brání. Na vše má prý důkazy, důchodci zde byli řádně krmeni a dostávalo se jim údajně i dostatečné zdravotnické péče, což lze prý doložit. Do redakce Seznamu údajně majitel Kocán zaslal i fotografie, které mají dokazovat, že byli důchodci v dobrém stavu. Za obviněním prý stojí „zamindrákovaná“ konkurence, která mu závidí lepší německou klientelu.

HledacPravdy ( 14. února 2019 16:23 )

Každý si stařečky beztrestně zabít nenechá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání