Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zapomeňte na použití síly, varují Rusové kvůli Venezuele. Maduro dál blokuje humanitární pomoc

Autor: ČTK, FiM - 
13. února 2019
10:15

Rusko, prostřednictvím svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova, odrazuje USA před vojenským zásahem ve Venezuele. V úterý to po telefonu Lavrov sdělil americkému ministru zahraniční (Mike Pompeo). Varování se týká jakéhokoli užití síly ve Venezuele, která se potýká s mocenskou krizí. Informovala o tom agentura AFP. Pompeo byl v úterý na návštěvě Slovenska.

„Lavrov varoval před jakýmkoli vměšováním do vnitřních záležitostí Venezuely, včetně použití síly, kterým Washington pohrozil a které by bylo porušením mezinárodního práva,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. „Lavrov je ochoten jednat o Venezuele v souladu se zásadami OSN.“

Ruský ministr tak reagoval na poznámku amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tento měsíc řekl, že ve hře zůstává i možnost vojenské intervence do Venezuely.

Z celého světa sílí diplomatický tlak na odstoupení venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, který zvítězil v loňských volbách, které podle všeobecného mínění provázely podvody. Letos v lednu se proto vůdce opozice a šéf parlamentu Juan Guaidó prohlásil prozatímním prezidentem.

Evropská unie a skupina evropských a latinskoamerických ministrů vyzvala k uspořádání nových prezidentských voleb ve Venezuele, což Maduro odmítá. Spojené státy předložily Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce vyzývající k dodávce mezinárodní humanitární pomoci do Venezuely a k vypsání nových prezidentských voleb.

Venezuelská ekonomika se pod Madurovým vedením rozpadla, v zemi chybějí základní životní potřeby, jako jsou základní potraviny a léky. Mzdy a úspory ztratily hodnotu vinou hyperinflace.

Politická krize umocňuje nejen ekonomické problémy, ale také populační migrační, zhruba 2,5 milionu Venezuelanů od roku 2015 ze země uteklo.

Americká pomoc se zatím hromadí v Kolumbii na hranici s Venezuelou. Hraniční most ale na Madurův příkaz zabarikádovala venezuelská armáda. Maduro popírá, že je v zemi humanitární krize a celou záležitost označuje za „politickou show“ a záminku pro invazi pod vedením Spojených států.

fido2 ( 15. března 2019 21:31 )

Putin má roopy dost.

Georgis ( 14. února 2019 02:28 )

Pořád stejný scénář, USA se řadu desítek let vměšuje do Venezuely. Dokonce jsou o tom natočený filmy samotným Holywoodem. V celé latinské americe se děli pěkné zvěrstva eskader smrti pod taktovkou USA. Je to všeobecně známí. Je to hospodářské embargo zrovna jako dodnes na Kubu.Taky bylo jedno skavný embargo před pár lety na Venezuelu na toaletní papír a málem se poved převrat protože tam vznikly nepokoje, že museli utírat *** banánovým lupením.

Taurus70 ( 13. února 2019 21:52 )

Oldedek netapej hlouposti zajed si na Okrajinu mas moznost zazit old cool demokracii na vlastni oci stoji to za to,zivotni uroven obycejnych lidi se od Majdanu petkrat snizila ,mate moznost zdvihnout tu svou pivni *** a prozit si to👿👿

oldedek ( 13. února 2019 13:54 )

Jó Putin a Lavrov to jsou jak tady jeden chudák pode mnou píše "starý poctivý mohykáni" Zaberou kus Ukrajiny udělají v zabraném území poctivě volby a přitom se nikoho ani poctivě nezeptají,... - ... těm dvěma vyčůránkům i Zemanovi a strýčkovi Si na slovo věřím !!!

PPP150W ( 13. února 2019 12:36 )

Poctivý mohykán? Proč teda Rusko neposkytne humatitární pomoc a nepřesvědčí Madura, aby ji přijal? Madurovi spratkové veřejně demonstrují nakradené peníze a lidé hladoví. A "poctivý" Putin nic. Jistě, potřebuje totiž tu ropu. Stejně jako Trump. Ať tak, či tak, nejvíc to odprdnou ti nejchudší. Díky dvěma kohoutům. Oba stojí za starou belu.

Zobrazit celou diskusi