Zvířata v pohodě jsou ta, která se nenudí. Chovatelé v pražské zoo proto neustále vymýšlejí, jak je vytížit fyzicky i psychicky. Do provrtaného dřeva, proutí nebo papírových nádob jim schovávají krmení, věší ovoce na strom.

Zubři mají ve výběhu kartáče na tělo, tygři honí míče, varani komodští ukájejí svou loveckou vášeň a posilují tělo při trhání zavěšeného masa. „Velmi často se zvířata baví pozorováním návštěvníků. Teď v zimě jich chodí méně, a tak jim chybí,“ zve Markéta Lavická, specialistka na pohodu zvířat, lidi do zoo.

Finty pro žirafy

Kdo nejlépe řeší hlavolamy? Samozřejmě jsou doménou lidoopů. „Ale i žirafy, které příroda vybavila pro život jinak, si s nimi poradí. Ve stáji mají krabici s přihrádkami a otvory, do kterých se musí dostat jazykem pro kousky rozkrájené zeleniny. Trvá jim to déle, o to ale nejsou horší,“ chválí je kurátor chovu savců Pavel Brandl. Zážitek si odnesou i návštěvníci, kteří v průhledném hlavolamu mohou sledovat jak šikovnost, tak délku žirafího jazyka. Pro letošní »hravou« sezonu připravila zoo zábavu také pro lidi. Kromě jiného se budou moci podílet na výrobě hraček pro obyvatele zahrady.

Požitkáři medvědi  

Mistry v lapání vůní a kochání se jimi jsou lední medvědi. Říká se o nich, že mršinu cítí na vzdálenost 30 km a medvědici v říji dokonce na 100 mil, tedy asi 160 km daleko. V Zoo Praha je jejich největší vášní vůně bazalky. Jakmile jim ji dá chovatelka do výběhu, ihned ji začnou hledat, zkoumat a pak se v ní slastně válí.

Víte, že...

Udržování zvířat v zajetí v pohodě, uspokojování jejich fyzických a psychických potřeb se říká enrichment.

Fotogalerie
28 fotografií