Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dočká se rodina spravedlnosti? Dianka (†1,5) zemřela vinou lékařů, tvrdí posudek

Autor: DH - 
13. února 2019
13:24

Když malá Dianka v říjnu roku 2017 zemřela své matce v náručí, rodina tušila, že s postupy doktorů a nemocnice nebylo něco v pořádku, a obrátila se na příslušné orgány. Ty nyní rozhodly. Podle Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS) byla chyba na straně lékařů.

Úřady tak jen potvrdily to, čeho se nebozí rodiče malé Dianky (†1,5) Jana (36) a Daniel (39) báli nejvíce. Podle zjištění ÚDZS neposkytla nemocnice v Galantě Dianě správnou zdravotní péči, když zde byla hospitalizována na začátku října 2017 s diagnostikovanou gastroenteritidou a kolitidou. A rodiče chtějí, aby někdo za smrt jejich dcery nesl odpovědnost. „Zabíjeli mi ji rovnou před očima a já jsem jim věřila, pokorně jsem si myslela, že vědí, co dělají,“ řekla webu Čas.sk matka Jana, která tak reagovala na výsledky zprávy ÚDZS.

„U rok a půl starého dítěte s diagnózou akutní gastroenteritidy a kolitidy nebyly realizovaná žádná laboratorní vyšetření v čase přijetí, ani po zhoršení stavu v ten jistý den,“ stojí ve zprávě. V době, kdy nemocnice dítě hospitalizovala, už trpělo smrtelným rotavirem, který chytilo v nemocnici v Žiáru nad Hronem, kde se léčilo s bronchitidou.

Ke zjištěním Úřadu také patří to, že doktoři použili k léčbě špatné medikamenty. „Nevhodně zvolený infúzní roztok v počáteční fázi zvyšoval riziko vzniku akutní hyponatrémie, klíčovým faktorem byl čas,“ píše ÚDZS. Právě vhodná infuze by podle matky dívenky zachránila její život. Na místo toho holčička v nemocnici trpěla, přičemž rodiče stále s lékaři konzultovali, zda je vše v pořádku. Nebylo. Nakonec upadla do kómatu a byla letecky transportována do bratislavské nemocnice, kde ji následně připojili s těžkým otokem mozku na přístroje. Poté, co neurologové Diance konstatovali klinickou smrt, rodiče ji od nich nechali odpojit.

Do případu se tak po uveřejnění zprávy vložila i policie. „Vyšetřovatel začal v této věci trestní stíhání pro přečin usmrcení a věc převzali znalci,“ řekla Času mluvčí krajské policie v Trnavě Mária Linkešová. Případ má na stole podle jejích slov dozorující prokurátor. Proti je ale nemocnice.

„Je nám upřímně líto, že navzdory závažné diagnóze naši lékaři nakonec nedokázali malé pacientce pomoci,“ řekl mluvčí Nemocnice Sv. Lukáše v Galantě Tomáš Král. „Jsme přesvědčeni, že zdravotní péče proběhla správně, a proto jsme podali námitku proti pochybením, které nám vyčetl Úřad pro dohled nad zdravotnickou péčí,“ pokračoval ve svém prohlášení Král. „Rotaviry jsou nepředvídatelné a způsobují potencionálně závažná onemocnění,“ dodal.

 

Gemmy ( 17. února 2019 06:20 )

hejhej - pravda pravdoucí.

1pravda1 ( 13. února 2019 18:30 )

Nejenže ji nevyléčili ale dokonce přizabili špatnou infuzí? A neudělat krevní testy? NO to snad tu nemocnici zavřít!

welcomet ( 13. února 2019 17:40 )

I mistr tesař se někdy utne, no, mě třeba zfušovali dveře a nedoléhá futro, což je v mrazech pěkně nanic...

hejhej ( 13. února 2019 14:32 )

To je výsledek novodobých vystudovaných lékařů. Absolventi, ještě pořádně nic neumí, pracují bez dozoru zkušených lékařů a co především, řvou, že mají málo peněz !!! I peníze jim jde především, pacient až na posledním místě.

Monikay ( 13. února 2019 14:22 )

Je to hrozné, cítím s maminkou a přeju jí alespoň spravedlnost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání