Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Snídáte cereálie? Nejspíš s nimi jíte i spoustu cukru a tuku!

12. února 2019 | 11:25

Cereálie jsou pro většinu z nás synonymem zdravé snídaně. A navíc je jejich příprava tak jednoduchá! Při jejich nákupu ovšem musíte hodně přemýšlet a nenechat se zmást, alespoň pokud tedy chcete, aby vaše jídlo bylo zdravé a nutričně vyvážené.

Snídaňovým cereáliím patří v obchodech zpravidla hned celý regál. Část produktů v této sekci má výrazné obaly s kreslenými postavičkami, které cílí především na děti. Najdeme tu však i výrobky, které zdobí štíhlé siluety a jsou určeny pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo zkrátka jíst zdravě. Paradoxně však právě pro tyto skupiny jsou snídaňové cereálie v řadě případů naprosto nevhodné.

Cereální neznamená vždy zdravý

Už jen samotné označení cereálie nebo cereální ve většině z nás vzbuzuje dojem, že se musí jednat o zdraví prospěšný výrobek. Slovo cereální však neznamená v podstatě nic jiného než obilný, tedy vyrobený z obilí. Cereální snídaňové směsi, ale i tyčinky nebo pečivo tak ještě nutně nemusí znamenat přísun prospěšných látek. Jiné je to u produktů označených jako celozrnné. Na jejich výrobu byly použity celé obilky, a to i s obalovými vrstvami, které obsahují vlákninu, vitamíny a minerální látky.

Mnohé vám o produktu napoví také jeho složení. Použité ingredience jsou výrobci povinni na obalu uvádět sestupně od těch, které jsou zastoupeny v největším poměru. Pokud tak na prvních třech místech uvidíte cukr, čokoládu a bílou mouku, je jasné, že vám tyto snídaňové cereálie příliš prospěšných látek nepřinesou. Naopak například ovesné vločky nebo oříšky jsou ingredience, díky kterým můžete do těla dostat cenné živiny.

Plno cukru, minimum vlákniny

Další věcí, která by nás před koupí měla zajímat, je obsah cukru. Tuto informaci najdete nejčastěji v přehledné tabulce výživových údajů umístěnou z boku nebo zezadu krabice. Řada snídaňových směsí obsahuje okolo 20-30 % přidaného cukru, což z nich však dělá sladkost jako každou jinou. Potraviny s vysokým obsahem cukru budou mít navíc pravděpodobně vysoký glykemický index, který zapříčiní, že za chvíli budete mít opět hlad.


Na co lákají výrobci cereálií především? A věděla jste, že zdravou snídaňovou směs si můžete připravit doma, a není to vůbec nic těžkého? Recept na tuto skvělou pochoutku najdete v článku na webu Superlife.cz.

Autor: Marie Sehnálková
Video se připravuje ...