Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Kradení dětí“ rozeštvalo Nory a Poláky. Konzul s ostrými lokty si balí kufry

Autor: ČTK, pal - 
11. února 2019
19:20

Norské úřady se rozhodly vyhostit jako nežádoucí osobu polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského. Diplomat se angažoval v případech dětí, které odebíral norský úřad pro zajištění sociální a právní ochrany nezletilých. A pro který jeho kritici v Česku používají termín „kradení dětí“. O vyhoštění informoval v pondělí náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski. Norské rozhodnutí kritizoval jako „krajně neopodstatněné“ a ohlásil reciproční reakci v podobě vyhoštění norské konzulky.

Oslo konzulovi vytýkalo „chování neslučitelné s rolí diplomata“ vůči norským státním úředníkům. Na Kowalského „agresivní a částečně násilnické“ chování podle Osla přišlo během tří let množství stížností.

Oslo v půli ledna vyzvalo Varšavu, aby konzula odvolalo, ta ale odmítla vyhovět. Kowalski měl ve funkci konzula setrvat do konce letošního června, kdy jej měl vystřídat jeho nástupce. Norsko se podle listu Gazeta Wyborcza snažilo i po vypršení třítýdenního ultimáta k odvolání konzula dospět s Varšavou k nějaké dohodě, ale marně.

Kowalski byl v Oslu od roku 2013. Loni v červnu norská policie znemožnila konzulovi, aby se zúčastnil schůzky s chlapcem odebraným polské rodině. Konzul a norské úřady podle polského tisku odlišně interpretují vídeňskou úmluvu upravující tyto záležitosti. O setrvání konzula Kowalského v Oslu navzdory norským výhradám rozhodl v lednu podle tisku ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. Ministerstvo hodnotilo konzulovu práci dobře, v roce 2016 byl Kowalski ve vlasti oceněn jako „konzul roku“.

Předchůdkyně konzula úřad překřtila na Hitlerjugend

Varšava v roce 2011 odvolala Kowalského předchůdkyni Adriannu Warcholovou, která přirovnala Barnevernet k organizaci nacistické mládeže Hitlerjugend, připomněl nedávno list Gazeta Wyborcza. Poznamenal také, že polská diaspora v Norsku čítá okolo 120 tisíc lidí a každý rok se z ní do péče norského státu z úředního rozhodnutí dostávají desítky dětí.

V České republice si Barnevernet získal značnou mediální pozornost odebráním sourozenců Michalákových jejich rodičům kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. Děti nyní vyrůstají u pěstounů. Jejich matka se po několika letech obrátila se stížností na Norsko k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

majojo ( 12. února 2019 02:02 )

Varšava v roce 2011 odvolala Kowalského předchůdkyni Adriannu Warcholovou, která přirovnala Barnevernet k organizaci nacistické mládeže Hitlerjugend, - trošku to paní konzulka popletla, Hitlerjugend bylo něco jiného. Ten rogram se jmenoval Lebensborn a nebyl populární jen v nacistickém Německu, tou dobou frčel v Norsku taky - a jaksi latentně to tam zůstalo.

majojo ( 12. února 2019 01:57 )

Vyhrožuje česká matka svému chlapečkovi: Jestli budeš zlobit, pojedu s tebou do Norska a tam ti dám facku před Barnevernetem!

pomnenka ( 11. února 2019 20:26 )

Norove by se meli stydet, ze neumi plodit vlastni deti a musi krast, ono se neni cemu divit manzele stejneho pohlavi deti neplodi a stat je pro ne krade.

Zobrazit celou diskusi