Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Spalničky ve Sněmovně a čtyři lidé v karanténě: Poslanci dostali vážné varování

Autor: Jakub Veinlich - 
12. února 2019
05:02

Pokud jste byli ve sněmovní restauraci, mohli jste dostat spalničky a raději si zajděte k lékaři. Nečekané varování v tomto duchu dostali na konci ledna poslanci i zaměstnanci Sněmovny do elektronické pošty. Riziko možné nákazy bylo přitom na frekventovaném místě. Do sněmovní jídelny chodí poslanci, ministři i zaměstnanci budovy. Zaměstnanci gastra museli k lékaři. Jak zjistily Blesk Zprávy, čtyři z nich jsou do dneška v karanténě. Nemocných přitom přibývá v celé Praze.

Bylo to akorát v době konání schůzky nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě, na kterou dorazil i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Poslanci a poslankyně dostali zprávu, kterou čekal asi málokdo. Ředitelka odboru hospodářské správy je varovala před výskytem spalniček.

„Z důvodu výskytu onemocnění spalničkami u obsluhujícího personálu restaurace Sněmovní 4 bylo ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem přistoupeno k následujícím protiepidemiologickým opatřením: Restaurace Sněmovní 4, vč. poslanecké restaurace, je s okamžitou platností uzavřena,“ stálo ve sdělení pro zákonodárce.

Politici si museli najít jinou sněmovní kantýnu k obědům a veškerý personál z dotčené jídelny putoval k lékaři. Doporučení navštívit ho přitom dostali i poslanci a poslankyně.

Zaměstnanci bez protilátek

„Existuje možnost přenosu infekční choroby na další osoby, které v období po 18. lednu 2019 využily služeb restaurace Sněmovní 4. Doporučuji nechat si zkontrolovat hodnoty protilátek v krvi u svého ošetřujícího lékaře,“ vzkázala ředitelka poslancům.

U čtyř osob přitom lékařské testy ukázaly, že jim protilátky skutečně chybí. „Čtyři pracovníci zůstávají do 12. února v karanténě, protože u nich nebyly nalezeny protilátky,“ řekl Blesk Zprávám kancléř Poslanecké sněmovny Jan Morávek.

„Pokud přestáli inkubační dobu a nemoc se neprojevila, tak se nenakazili. Očkování proti spalničkám je dobrovolné. Ale pokud někdo nemá protilátky, doporučovala bych ho,“ řekla Blesk Zprávám primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Očkování je možné i v dospělosti. „Případů spalniček v současnosti přibývá,“ varovala lékařka.

Video  Náměstek ministra: Došlápneme si na lékaře, kteří dávají falešná potvrzení o očkování 
Video se připravuje ...

Ostatní zaměstnanci Sněmovny byli podle informací Blesk Zpráv v minulém týdnu postupně uschopněni. „Celý týden už gastronomická střediska opět fungovala bez omezení,“ dodal Morávek s tím, že nakažená pacientka nikoho dalšího neinfikovala.

Během doby, kdy byly jídelna ve Sněmovní 4 a další zařízení uzavřeny, měli problémy i ostatní pracovníci ve Sněmovně. „Nemohli jsme si koupit ani vodu,“ popsala Blesk Zprávám opatření jedna z asistentek poslanců.

16 nových případů a povinné očkování lékařů i sester

Jen v Praze letos v lednu onemocnělo spalničkami 35 lidí, 12 za poslední lednový týden. Za minulý týden v Praze přibylo 16 nových případů spalniček, od začátku roku jich je už 51 případů. Minulý rok to bylo 103 případů za celý rok, loni vyhlášená lokální epidemie pokračuje. Na webu o tom informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Nemoc je velmi nakažlivá a přenáší se vzduchem, nakažení jsou proto povinně dva týdny v karanténě v nemocnici.

Kvůli výskytu spalniček v Praze musí v současné době na očkování například zdravotnický personál ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. „Mimořádnému očkování proti spalničkám jsou povinny se podrobit fyzické osoby, které jsou zařazeny nebo vykonávají zdravotnické povolání na organizačních útvarech interní kliniky, metabolické jednotky a konziliárních pracovišť,“ stojí v aktuálním nařízení pražských hygieniků.

Očkování se netýká jen těch, kteří mají doklad, že jsou proti nákaze imunní nebo že se nemohou očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci. Nemusí ho podstoupit ani lidé, kteří už spalničkami onemocněli, a osoby, které mají doklad o ochranné hladině IgG protilátek proti spalničkám z dřívějších vyšetření.

„K onemocnění zdravotnického personálu v tomto epidemickém výskytu došlo již ve 13 případech, s posledním nemocným zdravotnickým pracovníkem bylo v kontaktu přes 100 zaměstnanců Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ upozornila pražská hygiena v minulých dnech, která eviduje už na 140 nakažených spalničkami.

Podobně jako v Praze se v Česku objevují další lokální epidemie. Například v Moravskoslezském kraji je letos za leden už víc případů než loni za celý rok. Loni evidovali hygienici šest případů, letos jich bylo deset. V minulých letech byly epidemie spalniček také v Ústeckém kraji.

Očkovaných ubývá, pocítí to celá populace

Účinnou prevencí před nakažením je očkování. V Česku se povinně očkují děti od roku 1969, nejprve se ale podávala pouze jedna očkovací dávka, která dnes podle hygieniků již ochranu nezaručuje. Po prodělání spalniček v dětství, kdy má nemoc mírnější průběh, vzniká dlouhodobá imunita. Imunita získaná očkováním ale může v čase zeslábnout.

„U osob ve věku 30 až 50 let nelze v plném rozsahu ochranu navozenou očkováním odhadnout, je třeba, aby bylo provedeno vyšetření protilátek,“ uvedli hygienici. Cirkulaci nemoci podle nich umožnil pokles podílu očkovaných lidí v populaci pod 95 procent. Někteří rodiče odmítají své děti nechat očkovat nebo vakcínu odsouvají do staršího věku, což podle odborníků situaci zhoršuje.

Bez očkování hrozí lidem i smrt

U neočkovaných může nemoc skončit i smrtí, zkomplikovat může zápal plic, zánět středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánět mozku. Neexistuje na ni lék, lékaři dokážou pouze mírnit projevy onemocnění, jako je horečka či vyrážka. Nemocný je infekční den před objevením prvních potíží až čtyři dny po objevení vyrážky. Do karantény musí také všichni neočkovaní, kteří se s ním setkali.

Nejprve se spalničky projeví horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na vnitřní straně tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

V Evropské unii se spalničky vyskytovaly v roce 2018 ve 20 státech, nejvíce zasáhly Rumunsko, kde bylo téměř 5400 případů, dále ve Francii, Itálii a Řecku. Jednou z nejvíce postižených zemí na evropském kontinentu je Ukrajina, která v roce 2018 hlásila 54 tisíc případů onemocnění a 16 úmrtí.

Počty případů spalniček v jednotlivých letech ČR:

Rok  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018
Počet  2  5  0  17  22  15  221  9  7  146  207

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Počty případů spalniček v Praze:

Rok  2016  2017  2018  2019
Počet  3  3  103  51*

Zdroj: Hygienická stanice Hlavního města Prahy

* do 9. února 2019

pavel11 ( 12. února 2019 14:08 )

Šrojdrová ne že má spalničky,ještě chytla nemoc šílených krav.Ta hnusná nechutná milka jen aby se udržela EU tak se zhostí veškerého svinstva,špíny,křiváren ketrý dovedou jen lidovci.udělá křivárnu na vlastní občany,lidovci senátoři kteří jste podepsali přijmutí sirských dětí je vás i stou hnusnou starou milkou 51 tak že rozeberte si budoucí teroristy do svých domovu,živte je ze svého a neserte občany zaplacení vrtochu jedné krávy lidovcu!! která se chce udržet u dobře placeného koryta EU.

jrpetr88 ( 12. února 2019 14:02 )

=_-_Najděte nahé ženy ve vašem městě zde : My.Su/Zeny

jajas ( 12. února 2019 12:54 )

O spalničkách ve sněmovně je tady šílená diskuse, ale k článku o tom, že ta Šojdrová přivezla Babišovi seznam sirotků z Řecka, jak "vyhrožovala", tak tam Blesk raději ani diskusi nedal....čím to asi bude?

PPP150W ( 12. února 2019 09:33 )

Mne zase udivuje jak vám to jde na keyboardu. Nevídané.

doktormediciny ( 12. února 2019 09:11 )

trOCHU MNE ME UDIVUJEE humnor diskutujicich

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa