Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teddy probral páníčka z umělého spánku: Teď obchází nemocnice jako terapeutický pes

Autor: chal - 
12. února 2019
16:36

Teddy je pětiletý kříženec knírače a pudla a každý den dokazuje, že pes je nejlepší přítel člověka. Když byl jeho páníček Andy po vážné operaci v umělém spánku, pejskovi se ho podařilo zázračně probudit. Od té doby Teddy lidem nepřestává pomáhat – jako terapeutický pes jezdí za potřebnými do nemocnic a hospiců.

Andy v roce 2016 bojoval s rakovinou střev a do toho dostal zápal plic. Kvůli náhlým komplikacím musel být inženýr ze Southamptonu hospitalizován v nemocnici, kde ho lékaři přivedli do umělého spánku.

Na svého páníčka se šel po operaci podívat i kříženec pudla a knírače Teddy. Když viděl Andyho ležet na lůžku, začal na něj štěkat. A v tu chvíli se stalo něco neuvěřitelného – štěkání věrného přítele pacienta probudilo. Lékaři přitom chtěli s Andyho buzením začít až za tři dny.

„Rád lidem říkám, že jsem já nejdřív zachránil Teddyho a on pak zachránil mě,“ říká šedesátník. Pejska si totiž s manželkou Estelle (52) vybrali v útulku.

Teddy měl původně od personálu nemocnice povoleno přijít za Andym na návštěvu jen jednou, ale po zázračném probuzení ho k páníčkovi pouštěli, dokud ho nepustili domů.

Pejskův talent pomáhat lidem naštěstí nezůstal skrytý a nezůstane ani nevyužitý. Od loňských Vánoc totiž začal pracovat jako terapeutický pes. Za své schopnosti dokonce dostal cenu od Královské společnosti na ochranu zvířat proti týrání.

„Přál jsem si, aby se stal terapeutickým psem. Chtěl jsem tím pomoci místní charitě a nemocnici. Jejich personál dělá všechno pro to, aby se pacienti cítili lépe,“ vysvětluje Andy.

Teddy jako terapeutický pes navštěvuje nemocnice, hospice a školy. „Jsem na něj hrdý. Je v mnoha ohledech úžasný. Je chytrý, milující, loajální a je s ním zábava,“ tvrdí Andy s tím, že ho s Teddym pojí speciální pouto.

„Je krásné vidět ty úsměvy, které svou přítomností vyvolá. A nejen u pacientů, ale i u doktorů a sestřiček. Teddy si všechno to objímání a mazlení navíc moc užívá,“ uzavírá hrdý majitel.

Zobrazit celou diskusi