Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Maltě zase zatkli zlínského podnikatele: Loni ho vydali do Čech, po propuštění tam utekl znovu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce - 
11. února 2019
12:41

Vyhoďte ho dveřmi a vrátí se oknem - tímto pořekadlem se asi řídil zlínský podnikatel Marek D. (44). Loni začátkem roku ho zatkli na Maltě kvůli daňovým podvodům a rychle ho vydali do Čech. Zde byl ale propuštěn z vazby, a tak zase prchl zpátky na Maltu. Tam ho nyní chytili znovu. Zda bude opět vydán do Čech, není jisté.

Loni v srpnu začal zlínský soud řešit daňové podvody, ze kterých viní místního podnikatele Marka D., který si v minulých letech měl přijít až na 9 milionů díky takzvaným karuselovým podvodům. Obviněného si soud musel nechat dovézt až z Malty, kde byl po útěku zadržen předloni v listopadu.

Po začátku hlavního líčení podle Deníku soudce Jiří Dufek Marka D. propustil z vazby a jednání odročil na září. To už se ale nekonalo, protože obžalovaný opět odjel do ciziny. A opět na Maltu...

Tam byl zadržen minulý čtvrtek a putoval opět za mříže. „Ministerstvo zahraničních věcí může potvrdit, že na Maltě byl 7. 2. zatčen český občan. Stalo se tak na základě evropského zatykače, který vydala ČR. Dotyčný se nachází ve vyšetřovací vazbě," uvedl za ministerstvo zahraničních věcí Michal Bucháček. Zda bude opět vydán do Česka, není jasné.

Čech se totiž hájí, že s firmou, která měla podvody provádět, už neměl nic společného - než došlo ke zločinu, prodal ji. Jeho obchodní partner ho ale požádal, aby jako zprostředkovatel podepsal smlouvu o nákupu elektrického zařízení. To měl Marek D. odmítnout stejně jako další podobně podivné žádosti o podepsání nejrůznějších dokumentů. Později ho měli kvůli tomu vydírat, a dokonce i unést!

A to rovnou dvakrát - jednou ještě ve Zlíně a podruhé na ostrově Gozo u Malty. „Řekli mi, abych vystoupil z auta. Když jsem tam stál, přijelo další auto. Křičeli na mě, že zemřu a že to je můj poslední den. Vzpomínám si, že jsem viděl pomník člověka, který tam zemřel, a oni mi řekli, že budu další. Jeden z nich mi potom poručil, abych podepsal dokumenty, které přinesli," prohlásil obžalovaný. Při druhém únosu Marek D. nakonec podlehl a podepsal několik desítek stran dokumentů, které ho později inkriminovaly v případu daňových podvodů. Tak se aspoň Čech hájí u maltského soudu.

Únosci ho měli později propustit s tím, že pokud se vrátí do Čech, zabijí ho. Maltský soud si v případu již druhého vydání do Česka nechal čas na rozmyšlenou, další jednání se bude konat 13. února.

franz ( 11. února 2019 13:22 )

A to všechno budeme za panqa státního zástupce platit my všichni. Děkuji, nechci.

antismejd ( 11. února 2019 13:02 )

jak ho mohli na Maltě najít..tam jsou všichni Gogo.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání