Hrůznou životní zkušenost si prožil dvaaosmdesátiletý muž z Prahy 6, který zůstal uvězněný ve své vaně. Pravidelná hygiena se mu vymkla z ruky a proměnila se v boj o přežití. 

Tři dny muk

Během třídenních muk ležel ve vaně bez jídla a léků. Volání o pomoc ale nikdo na chodbě domu neslyšel. Nezbývalo mu nic jiného než pít vodu, ve které se koupal. Na městskou policii v Praze 6 se obrátil jeho soused s tím, že ho kontaktovala stařečkova dcera, protože se s ním nemůže dlouho spojit,“ sdělila mluvčí městské policie Irena Seifertová. 

Jakmile na místo přijeli strážníci, snažili se na pána dozvonit, ale marně. Za dveřmi slyšeli jen slabé sípání. „Pomozte mi,“ ozvalo se po chvilce sotva slyšitelné zoufalství, které naznačovalo, že je třeba začít urychleně jednat. Ale ani to nebylo jen tak.

Strážníci se snažili svépomocí dostat do bytu muže, ale marně. Bezpečnostní dveře s mnoha západy jim to neumožnily. Na pomoc povolali ještě hasiče, kteří nakonec zuboženého starce vysvobodili z vany a uložili do postele. „Na místo se posléze dostavila záchranná služba, která si muže převzala do své péče, a Policie ČR,“ řekla Seifertová.

Dejte klíče svým blízkým!

Městská policie proto opětovně doporučuje osaměle žijícím nejen starším lidem, aby zvážili možnost zanechat náhradní klíče od bytu u svých příbuzných, známých či sousedů. V případě nenadálých zdravotních komplikací výrazně usnadní vstup do bytu.