Známá scenáristka Lucie Konášová, která spolupracovala se spolužákem Jiřím Strachem (45) na oblíbené pohádce Anděl Páně, se na Zlatovlásku těšila stejně jako legendární režisér. Několikrát s ním dokonce konzultovala scénář.

„Je to velká ostuda, že se pro Václava Vorlíčka nesehnaly peníze,“ říká rozzlobeně Konášová. Podle jejího názoru tak diváci přišli o jedinečnou pohádkovou podívanou, jako jsou jeho všemi generacemi milované Tři oříšky pro Popelku.

Představitelku hlavní role hledal režisér už od roku 2013. „Nechci už známou herečku. Byl bych rád, kdyby se opakovala situace jako s Libuší Šafránkovou. Aby tu dívku proslavila moje pohádka,“ prohlašoval tehdy Vorlíček.

Při castingu na Jiříkova pejska Štístka, který provází příběhem, Lucie obdivovala, jak to uznávaný režisér uměl nejen s herci, ale taky s němou tváří. „Většina filmařů nechce pracovat se zvířaty, on se toho nebál,“ dodala Konášová s obdivem.

Kouzlo Vorlíčkovy režie tkvělo i v tom, že jeho filmy byly vždy divácky velice srozumitelné. „Snažím se vyprávět příběh tím nejjasnějším způsobem. Pohádky bývají mnohdy dost truchlivé příběhy, vnáším do nich trochu humoru, aby to bylo snesitelné,“ říkával Vorlíček.

Díky přípravám na Zlatovlásku byla Konášová slavnému umělci hodně nablízku a vytvořila si k němu skutečně výjimečný vztah. „Byl to úžasný chlap, úplný skaut. Statečný, všechno dokázal brát s humorem, nic nebyl problém. Byl to bojovník. Operovali mu například karpální tunel a on vtipně glosoval rehabilitace. Když ho na Karláku na přechodu srazilo auto, ještě se pak zastával u soudu toho řidiče,“ vzpomíná dojatě Konášová.

VIDEO: Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč?

Video
Video se připravuje ...

Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč? Blesk TV

Fotogalerie
39 fotografií