Lékaři vyvinuli dokonalou dietu! DASH slibuje všechno, co chcete

  • Lékaři vyvinuli dokonalou dietu! DASH slibuje všechno, co chcete
    13. února  2019 
     06:00

    Od diety DASH, kterou vyvinuli přední lékaři ve Spojených státech, můžete vedle úbytku na váze očekávat i zlepšení zdravotního stavu. Pod zkratkou DASH se totiž skrývá název Dietary Approaches to Stop Hypertension, který lze volně přeložit jako "výživové metody pro boj s vysokým tlakem". Dieta bojuje i proti cukrovce, se kterou se podle statistik potýká až osm procent české populace.

    S pomocí diety DASH vyřešíte nadváhu, snížíte krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu. Působí ale také jako prevence, a tak ji mohou na sebe aplikovat i zcela zdraví jedinci.

  • Jak bude vypadat skladba vašeho jídelníčku?

    Autor: istock.com

    Samotná skladba jídelníčku zcela odpovídá zdravým zásadám, o kterých slýcháváte dennodenně. U této diety nebudete hladovět. Pouze navýšíte příjem ovoce, zeleniny, zdravých tuků, celozrnných výrobků a budete upřednostňovat potraviny s vysokým obsahem výživných látek, jako jsou bílkoviny, ale také vláknina nebo důležité prvky draslík a vápník.

    Ve vašem nákupním košíku by tak měly převládat celozrnné přílohy a pečivo, libové bílé maso včetně ryb, mléčné výrobky, ořechy a semínka. Vyhnout byste se pro změnu měli zdrojům nasycených tuků, potravinám s vysokým obsahem soli a rafinovaného cukru. 

  • Omezte sůl!

    Autor: istock.com

    Pro DASH je charakteristické snížení objemu přijaté soli, a to na hodnotu 2,3 gramu soli na den. Běžná doporučená dávka soli při dodržování zdravého životního stylu činí šest gramů soli na den. Běžný Čech však i tuto hodnotu většinou dvojnásobně překročí. 

    Není důležité jen odložit solničku, ale zejména je třeba se vyhýbat vysoce zpracovaným potravinám, jako jsou nejčastěji polotovary. Ty obsahují přidanou sůl, která má funkci konzervantu. Pozor si však dejte i na uzeniny nebo příliš slané sýry.

    Připravujte si jídlo v pohodlí domova z čerstvých surovin a používejte koření, bylinky, popř. himálajskou růžovou sůl, která obsahuje čtyřiaosmdesát přírodních složek a minerálů a do níž nejsou přidávány žádné chemikálie ani aditiva.

  • Alkohol v dietě?

    Autor: istock.com

    Alkohol má tzv. prázdné kalorie a do žádné redukční diety ve větším množství nepatří. Vyhýbejte se zejména druhům alkoholu s vyšším obsahem sacharidů, jako jsou míchané nápoje typu mojito, cuba libre apod.

    Pivo a víno sladké a polosladké konzumujte opravdu v malé míře. Nejlepší volbou je při výběru alkoholu víno suché nebo polosuché, které obsahuje cukru nejmenší podíl. 

    Doporučuje se, aby denní příjem alkoholu u žen nepřevyšoval přibližně tři sta mililitrů piva, třicet mililitrů lihoviny nebo sto dvacet pět mililitrů vína. Pro muže platí dvojnásobné množství.

  • Vynechte sladkosti

    Autor: istock.com

    Zejména u diety DASH byste měli dbát na snížený obsah cukru v jídelníčku. Zcela se tak vyhýbejte kupovaným zákuskům, dortíkům a sladkostem. Pouze ve výjimečných případech můžete zařadit zdravější alternativy, které obsahují snížené množství cukru a nejlépe celozrnnou mouku.

    Čtěte etikety výrobků a přesvědčte se o tom, že je cukr jedna z posledních ingrediencí. Při výběru čokolády upřednostňujte druhy s vysokým obsahem kakaa, a to nejlépe nad sedmdesát procent. Jako sladidlo používejte např. nepasterizovaný med nebo datlový sirup, kterého stačí pouze malé množství. 

  • Změny jsou trvalé

    Autor: istock.com

    DASH nabízí trvalou, zcela přirozenou změnu životního stylu. Výsledky spojené se ztrátou tukové hmoty jsou dlouhodobé a zlepšení zdravotního stavu pocítíte téměř okamžitě. Očekávejte nárůst energie a krevní tlak i hladina cukru v krvi budou v normě.

    Nesnažte se hladovět. Jezte dosyta a nezapomínejte ani na pohyb. Věnujte mu alespoň patnáct minut denně, prospějete tím celkovému zdraví. Nezapomínejte však ani na chůzi, která je přirozenou formou pohybu. Můžete při ní spálit až stovky kalorií.

  • Záleží vám na zdraví? Plánujte!

    Náš tip:  Pokud to se změnou zdravotního stylu myslíte opravdu vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete  začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček, a to svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v síti  knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

    Můj restart
    Autor: red

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji