V zámeckém areálu Ctěnice, který spravuje Muzeum hlavního města Prahy, se již od roku 2012 konají pravidelné literární kavárny. Formou besed s pohoštěním při nich rozpráví zajímaví hosté na určité téma, které se nezřídka týká jejich činnosti. 12. února například zavzpomíná významná divadelní a filmová herečka Zdenka Procházková spolu s Kristinou Vaňkovou, ředitelkou Památníku Karla Čapka na Olgu Scheinpflugovou.

Ta vešla v obecné povědomí především coby manželka Karla Čapka. Sama však byla za první republiky uznávanou divadelní herečkou s nevšedním talentem, který prokazovala zejména v Národním divadle, které se po většinu jejího života stalo domovskou scénou. Mimo jiné ovšem psala i verše, romány či divadelní hry. Významné jsou především její vzpomínkové knihy.

Kudy kam a jak?

Literární kavárny se tradičně konají každé druhé úterý v měsíci (s vyjímkou léta) od 14:00 v Kočárovně ctěnického zámku. Vyjma automobilové dopravy je zde nejlepší spojení autobusem do zastávky Ctěnice. Zajíždí sem linka 185 z Letňan, respektive Vinoře, a linka 302 z Palmovky, respektive Přezletic. Vstupné činí 60,- Kč a je v něm zahrnuto i drobné občerstvení.

Fotogalerie
5 fotografií