Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman varoval kvůli Venezuele osudem Husáka. U Trumpa přiznal zavřené dveře

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. února 2019
18:55

Na dopis do Venezuely nemá odpověď a pozvání od amerického prezidenta Donalda Trumpa se zadrhlo. Nejen to přiznal prezident Miloš Zeman, který byl v neděli hostem pořadu Prezidentský Pressklub na rádiu Frekvence 1. Zeman prozatimního venezuelského prezidenta Juana Guaidóa tento týden pozval na návštěvu Česka. Nyní ho ale na dálku varoval před vojenskou intervencí „zahraničních protektorů“.

Česká republika uznala Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely v pondělí 4. února, prezident Zeman mu následně vyjádřil podporu a pozval ho do Česka. Zdůraznil také to, že Venezuela potřebuje svobodné volby. Na otázku, zda už od venezuelského opozičního vůdce obdržel odpověď, uvedl, že „samozřejmě ne“.

„Žádná reakce není a ještě nějakou dobu nebude. Když se teď o tom bavíme, znepokojuje mě to, že se debatuje o vojenské intervenci ve Venezuele,“ zmínil prezident Zeman. Narážel na spekulace o možném americkém vojenském zásahu, o němž Guiadó uvažuje. „Nemám rád latinskoamerické diktátory, to po mně nikdo nemůže chtít. Také nemá rád intervence, zvací dopisy nebo okupace,“ prohlásil. 

„Pozor na zahraniční protektory“

„Pokud Juan Guiadó nedokáže vyřešit problém v rámci Venezuely a obrátí se na zahraniční protektory, skončí jako venezuelský Husák,“ dodal k otázce Venezuely. Během rozhovoru pro Frekvenci 1 také krátce zmínil schůzku se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Osobní setkání je prý v nedohlednu.

Prezident odkázal na projev amerického velvyslance v Česku Stephena Kinga, ten se nechal slyšet, že prezident Trump je stejně jako Zeman obviňován z toho, že je ruský agent a že by „nedělalo dobrotu, kdyby se dva ruští agenti spolu setkali“. 

„Prezident Trump mě kdysi telefonicky pozval na tuto schůzku. Pak už bylo mlčení. Když mě někdo pozve, rád přijdu. Když mě nepozve, nezblázním se z toho,“ uvedl. 

Venezuelská krize

Venezuela si už několik let prochází hospodářskou a humanitární krizí, za kterou je podle mnohých zodpovědný prezident Nicolás Maduro a jeho vláda, ta je také viněna z pronásledování opozice a z porušování lidských práv. Kvůli krizi ze země uprchly asi tři miliony obyvatel.

Předseda venezuelského parlamentu Guaidó složil 23. ledna prezidentskou přísahu poté, co parlament neuznal Madurův druhý prezidentský mandát, protože vzešel z nedemokratických voleb. Česká vláda uznala Guaidóa prozatímním prezidentem. Učinily tak i další státy EU a vyzvaly k novým volbám. Naopak Rusko nebo Čína podporují Madurův režim.

Video  Zeman pro Blesk: Blbci u Palacha, vyhazov za šikanu a odhalený důchod  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jentakjenkobliha ( 10. února 2019 20:49 )

Vem sebou Emana.

a-z- ( 10. února 2019 20:20 )

Ty už si taky n.a.s.r.a.l. s Venezuelou. Takže bude doma na zádeli.

depetr77 ( 10. února 2019 20:05 )

=-Najděte žhavé ženy k dispozici pro vás ve vašem městě Tady na : My.Su/Zeny

prasatkopepicek ( 10. února 2019 19:52 )

S Trumpem by si pritom mohl rozumet - oba jsou hulvati, oba si delaji co shteji a nerespektuji pravidla, oba jsou pro ostudu, oba rozdeluji spolecnost, oba urazi sve oponenty... Akorat ze Trump svym rozhodnutim muze menit svet, kdezto Zeman je jen lokalni sasek ktery nikoho nezajima. Cinani a rusaci ho maji jen jako kanal pres ktery se snazi ziskat vliv a tahat informace, jinak je jim ukradeny.

hera ( 10. února 2019 19:39 )

Zeman mě strašně zklamal. Nebudu ho už hájit. Ty nadávky lidu zaslouží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa