Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tisíce britských školáků čeká protest proti změnám klimatu. Kritici: Absurdní

Autor: peb - 
10. února 2019
15:20

Až několik tisíc žáků v Británii příští pátek zřejmě na tři hodiny přeruší výuku a čeká je místo ní protest proti klimatické změně. Školské odbory děti podporují a vítají jejich „informované rozhodnutí“. O chystané akci, která čelí také kritice, informoval web deníku Daily Mail. 

Protest se má uskutečnit v 38 městech po celé Velké Británii včetně Cardiffu, Brightonu, Exeteru a Glasgow. Národní odborová organizace tuto akci vítá:Když starší žáci dělají informovaná rozhodnutí, musí se to ocenit. "

Ozvalo se také mnoho hlasů, kterým celá věc připadá absurdní. Říkat tomu stávka je směšné. Je to akorát ulejvání, řekl bývalý ředitel sítě škol Toby Young.

Já bych to nedělal. Je mnohem lepší naučit se něco o klimatické změně ve škole, řekl bývalý učitel na základní škole William Wragg. Britské ministerstvo školství uvedlo, že protesty jsou záležitostí jednotlivých škol.

Děti protestují po celém světě

Organizace UK Youth Strike 4 Climate change, která protesty řídí, na svém facebooku píše, že miliony mladých lidí si uvědomují, že je to teď nebo nikdy a podnikají kroky ve věci klimatické změny a ekologické katastrofy“. Děti dostaly instrukce se v pátek shromáždit na veřejných prostranstvích.

Podobné stávky školáků už proběhly například v Austrálii, Japonsku, Kanadě nebo Německu a Švýcarsku. Dětské aktivisty inspirovala mimo jiné i teprve šestnáctiletá Greta Thunbergová ze Švédska, která se proslavila svou angažovaností v problematice klimatu. 

Zobrazit celou diskusi