Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útočník zastřelil v mešitě 6 lidí. Dostal doživotní trest

Útočník v Kanadě dostal doživotní trest
Útočník v Kanadě dostal doživotní trest  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
8. února 2019
20:44

Kanadský soud vynesl v pátek rozsudek v případu útočníka, který před dvěma lety střílel v islámském kulturním centru v provincii Québec a usmrtil tak 6 lidí. Odsouzený Alexandre Bissonnette (29) dostal doživotní trest, z nějž si musí odsedět minimálně 35 let, než bude moci požádat o podmíněné propuštění.

Jak uvedl soudce Francois Huot, doživotní trest s možností podmíněného propuštění za 35 let je spravedlivý. Odmítl výzvy prokuratury, která požadovala přísnější potrestání.

Útok se odehrál v lednu 2017. Zemřelo při něm šest lidí ve věku 35 až 70 let a ve vážném stavu byli i někteří ze zraněných. V době útoku bylo v mešitě 39 osob. Policisté nejprve zadrželi dva podezřelé muže. Jeden z nich byl ale později označen jako svědek.

Teroristický útok byl podle policistů dílem „osamělého vlka“. Bissonnette byl studentem politologie na Lavalově univerzitě, která stojí nedaleko mešity, kde byl útok spáchán. Agentura AFP ho charakterizovala jako nacionalistu, stoupence vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penové a odpůrce feminismu. Podle záznamů na jeho facebookovém profilu přivítal zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

 

yokky ( 9. února 2019 01:21 )

vemenozmojistary ( 8. února 2019 20:58 )

Za smrt těch hovad mu určitě trest stojí za to!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání